Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amerikanska superköpfesten har kommit till Sundsvall

/
  • Moa Karlsson, Sollefteå, spanar in en litet annorlunda apparat till hushållet, en korv och bröd-grillare med plats att värma allt-i-ett ...
  • Black friday är här för att stanna, tror och hoppas Mikael Andersson på Elgiganten i Birsta.

Black friday – en amerikansk köpfest som vida överglänser vår svenska mellandagsrea – och på väg att etablera sig också här, på andra sidan Atlanten.
– Ett bra och tydligt startskott för julhandeln, hoppas Mikael Andersson, butikschef på Elgiganten i Birsta.

Annons

Den stora elektronikkedjan inspirerades av den amerikanska tacksägelsehögtiden Thanksgiving och Black Friday redan i fjol och tror nu på en av årets bästa försäljningsdagar totalt sett över hela landet.

Läs också: Black friday julafton för näthandeln

– Vi testade Black friday på internet förra året, för att se vad det gav för respons. Den var extrem, vi ökade försäljningen med 400 procent, säger Elgigantens vd, Niclas Eriksson till TT Nyhetsbyrån.

I år omfattas alltså även de fysiska butikerna, 77 till antalet.

– Förhoppningsvis räcker pengarna för folk hela december, säger Mikael Andersson i Birsta, där man redan på fredagsförmiddagen tyckte sig märka att kunderna uppmärksammat detta med extra rabatter och nedsatta priser under Black friday.

Bland smarta telefoner, surfplattor, moderna hörlurar, platt-tv-skärmar och allt vad som syns i vimlet finns också prylar av retrokaraktär.

Som brödrostar och en speciell grill eller rost för korv och bröd.

– Kul. De ser läckra ut. Men jag vet inte om vi kommer att köpa någon, säger Moa Karlsson, som tillsammans med Bo-Göran Sjödin åkt från Sollefteå till Birsta för en dags inspiration – och handel.

Black friday-effekten?

– Nä, det hade jag inte hört talas om tidigare, säger Moa.

Familjen Wikström från Luleå kombinerade släktbesök med en julhandlingsdag i Birsta.

– Tomten och pappa vet vad vi önskar oss, säger systrarna Elsa, 7 år, och Selma, 9 år.

Mer läsning