Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ammunition med id-nummer

Justitieministern i delstaten Kalifornien har lagt fram ett förslag om att alla ammunitionskulor som säljs i delstaten ska märkas med id-nummer. Syftet med förslaget är att underlätta brottsutredningar.

Annons
Om det går igenom måste vapenhandlare anmäla försäljningar till ett delstatligt register från 2007. Den som för in omärkta kulor i Kalifornien ska kunna straffas med fängelse i upp till ett år.
 Vi förlorar alltför många ungdomar i vad som förefaller vara slumpartade skottlossningar med okända mördare, sade justitieministern Bill Lockyer i ett uttalande på tisdagen.
Det kontroversiella förslaget väntades utlösa en ny hetsig debatt om vapenlagarna i Kalifornien, som tillhör USA:s strängaste. Vapenlobbyn ogillar idén med motiveringen att den bara medför en kostsam byråkrati. Brottslingar kan lätt få tag i omärkt ammunition, lyder argumentet.
Ett bolag som har utvecklat systemet för lasergravering av kulor säger att en graveringsmaskin kostar mellan 300 000 och 500 000 dollar styck (mellan 2 och 3,5 miljoner kronor). Kostnaden per kula blir ändå låg med tanke på att det säljs tio miljarder kulor i USA om året, enligt bolaget. Men ammunitionstillverkarna håller inte med.
 Även om jag förstår de goda avsikterna bakom förslaget, så är det ur tillverkningssynpunkt så gott som omöjligt, både kostnadsmässigt och att upprätthålla nummerserierna , sade Gary Svendsen vid Federal Cartridge Company.

Mer läsning

Annons