Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Amnesty: Zimbabwe döljer hemlösas lidande

Amnesty International anklagar regeringen i Zimbabwe för att förvärra tillvaron för dem som fått sina hem rivna på myndigheternas order, genom att fösa samman dem i läger som hjälporganisationer inte kan nå.

Annons
 I stället för att göra något åt den omfattande humanitära kris som dess agerande har orsakat, ökar Zimbabwes regering lidandet och människorättsbrotten genom att försöka skyla över de mest iögonfallande tecknen på att människor har berövats sina bostäder, sade Amnestys utredare Audrey Gaughran.
Enligt FN:s bedömning har omkring 700 000 zimbabwier blivit hemlösa eller förlorat sin försörjning ofta bådadera sedan regeringen i maj inledde en brutal kampanj för att riva olagliga enkla hus, hyddor och marknadsstånd. Regeringen kallar aktionen "urban förnyelse".

Hemlösa
Amnesty offentliggjorde på lördagen en video som spelats in i hemlighet i augusti och som visar hemlösa människor som lever under avskyvärda förhållanden i ett provisoriskt läger kallat Hopley Farm i utkanten av huvudstaden Harare.
Enligt Gaughran har lägerborna nästan ingen mat, inga toaletter, ytterst begränsad tillgång till rent vatten och ofta inte ens tak över huvudet.

Dumpats
Amnesty hävdar att "ett oräkneligt antal" människor fösts samman i liknande läger av myndigheterna efter det att FN i juli kritiserade de officiella provisoriska lägren. Dessa officiella läger stängdes snabbt och de som hade vistats där "dumpades på olika platser runt om i landet i skydd av mörkret", sade Gaughran.
Amnesty uppmanar Zimbabwes regering att tala om var lägren finns så att humanitära organisationer kan nå de nödställda.
Det överväldigande flertalet av dem som förlorat sina hem har enligt Amnesty fått klara sig helt på egen hand som inneboende hos bekanta eller genom att bo på gatan.
Zimbabwes regering har avfärdat FN:s rapport som "grovt överdriven".

Mer läsning

Annons