Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ånge vann dragkampen

/

Ånge vann dragkampen om etableringen av ljud- och bildarkivet.
Igår skickade SVT, UR och Statens ljud- och bildarkiv (SLAB) in en ansökan om bidrag för att etablera sig i Ånge.
Totalt rör det sig om 25 nya jobb för 85 miljoner kronor under en treårsperiod

Annons
Efter flera månaders arbete av länsstyrelsen i Västernorrland med landshövding Gerhard Larsson i spetsen kom så det efterlängtade beskedet för Ånge om att man får etableringen.
De tre ansvariga bolagen kommer nu att gå in med en ansökan om bidrag för etablering. Den ansökan kommer att hamna på länsstyrelsens bord och hos EU:s Mål 1.
Och det finns ingen på ansvarigt håll som ens tänker tanken på att det ska bli stopp för eventuella stöd.
Huvudman för det treåriga projektet kommer att bli Sveriges Radios Förvaltnings AB, som är ett av SVT, UR och Sveriges Radio AB gemensamt ägt bolag med ansvar för olika stöd och servicefunktioner.
Landshövding Gerhard Larsson och kommunalrådet Sten-Ove Danielsson är båda mycket nöjda efter beskedet att man kommer att bygga ut digitaliseringsverksamheten i Västernorrland och Ånge.
Länsstyrelsen initierade i vintras en förstudie som nu resulterar i ett gemensamt projekt för digitalisering, säger landshövding Gerhard Larsson. För SVT och UR är en utlokalisering en möjlighet att intensifiera migrationsverksamheten med total fokus på just denna uppgift i arbetet med programarkiven. För vår del breddar denna satsning arkivlänet Västernorrland, samtidigt som verksamheten kan få god nytta av Mittuniversitets utbildning och forskning inom IT. I Ånge finns dessutom goda lokalmöjligheter och god kompetens. För min del ser jag positivt på att bidrag ska kunna ges från länsstyrelsen och att även Mål 1 kommer att besluta om stöd, tillägger han.
Det här är ett stort projekt och vi ser framför oss en "digitaliseringsfabrik" växa fram. Vi är tacksamma för stödet från både landshövdingen och länsstyrelsens tjänstemän. Det innebär att det nästa sommar med Posten och arkivets hjälp skapats ett 40-tal nya jobb i Ånge, säger kommunalrådet Sten-Ove Danielsson.
SVT:s Christina Jutterström ser positivt på att SVT nu hittat former för att snabbt genomföra en digitalisering av SVT:s programmaterial.
För SVT handlar det om att rädda vårt äldre programmaterial. En viktigt kulturskatt, för såväl forskning som för framtida programproduktion. Under projektets gång kommer vi att undersöka förutsättningarna för att i ett senare skede även förlägga andra funktioner i arkivhanteringen till Ånge, säger hon.
SLAB:s generaldirektör Sven Allerstrand ser också etableringen i Ånge som viktig.
Radio och TV-programmen är en omistlig del av 1900-talets svenska kulturarv och källmaterialet är viktigt för dagens och framtidens forskare. I samarbete med programbolagen finns det goda förutsättningar för att bygga upp en effektiv migreringsverksamhet i Ånge, säger Sven Allerstrand.

Mer läsning

Annons