Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anhöriga kritiska till kvalitétsgarantin för socialpsykiatrin

/
  • Hans Jonsell, ordförande för RSMH i Sundsvall, anser att förslaget bygger på empati. All verksamhet ska utgå från brukarnas egen vilja.

Igår presenterades den nya kvalitétsgarantin för socialpsykiatrin. Men anhöriggruppen som varit med om att arbeta fram förslaget var inte inbjudna.
–Det är bara tomma ord och ett spel för gallerierna. säger Eva Eriksson ordförande för IPF, Intresseföreningen för psykiskt funktionshindrade.

Annons
Sprickan har funnits länge mellan de ansvariga på Sundsvalls kommun och de psykiskt funktionshindrades föräldrar. De har bland annat varit kritiska till att de gemensamma måltiderna togs bort för gruppboende samt att personalen som tidigare funnits på plats hela dygnet, minskade till några timmars hemtjänst.
Det är hemskt hur våra barn blir behandlade. Några har till och med gått tillbaka i språkutvecklingen eftersom de inte får någon rehabilitering, säger Eva Eriksson.
Missnöjet mot hur socialpsykiatrin fungerar blev kommunens utgångspunkt när en grupp av tjänstemän, politiker, anställda, förtroendevalda och anhöriga bildades för ett halvår sedan.
Vad vi vet är vi den enda kommunen i Sverige som tagit fram en kvalitéetsgaranti för socialpsykiatrin, sa socialnämndens ordförande Martin Johansson när förslaget presenterades.
Ett dokument med övergripande mål som att "allas lika värde" och "ett respektfullt bemötande". Garantier för att ansökningar om bistånd ska hanteras proffesionellt och utan dröjsmål samt att all planering regelbundet ska följas upp.
Det har funnits så mycket tvång. Nu ska allt ha sin utgångspunkt i brukarens vilja, sa Hans Jonsell ordförande för RSMH i Sundsvall.
Dokumentet handlar mycket om rehabilitering och att varje brukare ska få den omsorg den behöver. Detta innebär att nya personalgrupper ska engageras. Men Martin Johansson kunde inte erbjuda några extrapengar. Istället handlar det om ett annat arbetssätt.
Men det ställer stora krav eftersom gruppens funktionshinder varierar. Några behöver mycket hjälp och andra mindre, sa Siv Marell rehabiliteringsledare för Minervagruppen.
Det senare är något som anhöriggruppen håller med om. Idag menar de att alltför många pskykiskt funktionshindrade lämnas åt sitt eget öde. Förslaget anser de vara en pappers-tiger som inte berättar något om innehållet i verksamheten.
Hur det färdiga programmet kommer att bli är det ännu ingen som vet. Förslaget ska ut på remiss till berörda grupper och sedan antas tidigt nästa vår. Men enligt Martin Johansson kommer många av punkterna att förändras.

Mer läsning

Annons