Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Anhöriga till missbrukare i Ånge får stöd genom kurs

/

Iris Andersson är alkohol- och drogterapeut på socialtjänsten i Ånge. Hon har lett kursen för anhöriga till missbrukare.
– Minst fem-sex anhöriga till varje missbrukare är på något sätt berörda och mår dåligt fysiskt eller psykiskt, säger hon.

Annons
Hon menar att man kan förhindra mycket lidande om man på ett tidigt stadium når de anhöriga så att de får veta att det finns hjälp att få och att de kan förändra sin situation. Som anhörig kan det bli mycket påfrestande att se någon missbruka alkohol, droger och tabletter. Man vet inte vad som är friskt eller sjukt. Man vill hjälpa men ingenting tycks fungera. Den anhörige känner sig maktlös.
Bland det bästa med kursen är att deltagarna kan känna samhörighet och får dela med sig av sina erfarenheter med andra i ungefär samma situation, säger Iris Andersson.
I kursen får deltagarna lära sig om missbruk, beroende och medberoende. De får lära sig att visa sina känslor. De blir också medvetna om vilka roller vuxna och barn kan ta i en familj som inte fungerar normalt.
Det finns ett stort intresse för och behov av de här kurserna och jag hoppas att det blir en fortsättning nästa år. De anhörigas problem behöver lyftas fram. De måste ha rätt till hjälp. Inte minst för att bygga upp sitt eget självförtroende.
Efter kursen kan de anhöriga träffas i en självhjälpsgrupp som kallas Alanon. Den gruppen ingår inte i socialtjänstens arbetsområde.
Ånge kommun har också en kurs riktad till missbrukares barn i åldern 9-12 år.

Mer läsning

Annons