Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Annan hoppas på FN-perestrojka

Generalsekreterare Kofi Annan är hoppfull om det reformförslag för FN han presenterade på måndagen, och tror att de 191 medlemsstaterna ska kunna enas lagom till ett toppmöte i september.
USA sade sig dock omedelbart vara skeptiskt till delar av förslaget.

Annons
 Jag uppmanar er att behandla mitt förslag som ett helhetspaket, inte som en à la carte-meny, sade han till FN:s generalförsamling på måndagen.
 Jag tror att alla regeringar inser att det ligger i varje nations långsiktiga intresse att detta antas. Tillsammans har vi en mycket bättre möjlighet att stoppa aids och malaria, att avvärja terrorattacker och att hjälpa stater som Haiti, Afghanistan och Sierra Leone att inte falla tillbaka i kaos.

Skeptiskt USA
På presskonferensen efteråt undvek Kofi Annan diplomatiskt frågor om vilka möjligheter rapporten har att vinna USA:s gillande. Han är väl medveten om det låga förtroende FN och han själv har i många läger, inte minst på grund av avslöjandena kring olja-mot-mat-programmet i Irak. I Washingtonkongressen finns exempelvis förslag om att stoppa USA:s anslag till FN.
 Det vore djupt olyckligt om så skedde igen, sade Kofi Annan.
 Vi har haft en konstruktiv diskussion, även med USA, men denna rapport är inte avpassad för något land.
Och utrikesdepartementets talesman Adam Ereli i Washington var senare mån om att linda in USA:s kritik.
 Visst vill vi diskutera detta med andra, sade Ereli på en presskonferens, men klargjorde:
 Ärligt talat är vi skeptiska till att någon slags resolution om användandet av vapenmakt skulle vara behjälplig.
Nya tydligare regler för när länder har rätt att gå till väpnad attack ingår i den 63-sidiga förslagsluntan, liksom en ny definition av terrorism.

Större säkerhetsråd
Dessutom föreslås ett säkerhetsråd med fler medlemmar, och ett nytt råd för mänskliga rättigheter som ska ersätta den misslyckade människorättskommissionen. Vidare uppmanar Annan fler av världens rika länder att öka sitt bistånd och att slopa tullarna på jordbruksprodukter från fattiga länder.
 Man kan tala om det som pågår nu inom FN-systemet för vår glasnost och perestrojka, sade Kofi Annan leende på presskonferensen, inspirerad av en fråga från en rysk reporter.
Han talade om vikten av att återfå förtroendet för FN och att "hela såren" i världssamfundet efter konflikten om Irakkriget.
Han poängterade att reformförslaget, det mest omfattande sedan FN bildades 1945, inte har samband med kritiken mot honom utan förberetts länge.

Säkerhet för individer
Språkbruket i hans text är influerat av ett begrepp som förekommit i flera FN-rapporter de senaste åren, "human security" ("mänsklig säkerhet").
Det innebär att det traditionella säkerhetsbegreppet som rört stater omformuleras, och istället handlar om enskilda människors behov av trygghet och mänskliga rättigheter.
Rapporten In Larger Freedom blir nu föremål för förhandlingar i ett halvår. Frågan om hur säkerhetsrådets sammansättning ska ändras lär bli den främsta stötestenen.
Men en delrapport om olja-mot-mat-programmet, som väntas komma inom kort och där sonen Kojo Annan kan bli utpekad, kan försvåra Kofi Annans möjlighet att vinna enighet.

Mer läsning

Annons