Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Antiterrorlag godkänd en minut i tolv

Efter en makalös 31 timmar lång "ping-pong-match" mellan över- och underhusen godkände det brittiska parlamentet på fredagskvällen nya antiterrorlagar.
Tidigare under dagen hade terrormisstänkta skickats hem inför slutet för den gamla lagen på måndag.

Annons
Efter månader av kontroverser och veckor av parlamentssittningar inleddes slutdebatten om de kontroversiella lagarna i torsdags klockan 11.30. Hela natten och fredagen kastades tillägg och kompromissförslag fram och tillbaka innan premiärminister Tony Blair gick med på att lagarna bara ska gälla ett år. Då gav aristokraterna i överhuset med sig, och lagförslaget ser därmed ut att kunna träda i kraft lagom till de gamla nödlagarna, antagna efter den 11 september 2001, löper ut på måndag.
 Jag har aldrig sett ping-pong spelas med sådan intensitet mellan de två kamrarna, utbrast Labourlorden Ivor Richard i överhuset.

Solnedgång
Hans kollega Charles Falconer sade att den 31 timmar långa debatten såvitt känt var den längsta i överhusets traditionsrika historia.
Att Blair gick med på bara ett års giltighetstid tolkades av hans motståndare som att han gått med på den "solnedgångsklausul", tidsbegränsning, oppositionen krävt. Argumentet är att så allvarliga inskränkningar av britters rättigheter bara kan vara ytterst tillfälliga.
 Vi har fått substansen av det vi efterfrågade, sade den konservative ledaren Michael Howard.
Den gamla antiterrorlagen, som för utländska misstänkta möjliggör inlåsning på obestämd tid utan rättegång, förklarades av laglorderna i högsta domstolen olaglig i höstas och löper ut på måndag. I den nya begränsas frihetsberövandena till husarrest, men den ska i gengäld gälla även brittiska medborgare.

Misstänkta hemskickade
Fredagskvällens upplösning innebar också att tiden åter kan ha sin gilla gång i den pampiga parlamentsbyggnaden vid Themsens strand eftersom parlamentet enligt reglerna var tvunget att stänga vid midnatt till fredagen hade husets klockansvariga under den utdragna debatten tagit det radikala beslutet att stanna tiden. Parlamentsklockorna stod fram tills fredagskvällen därför stilla på 23.59.
De flesta av de tio utlänningar som suttit inlåsta i enlighet med den gamla lagen skickades tidigare under fredagen hem. Fria är de dock inte riktigt: De är släppta mot borgen, får i enlighet med den nya lagen fotbojor och andra restriktioner som innebär ganska sträng husarrest.
Anledningen till att Storbritannien sett sig tvunget att låsa in utlänningar på obestämd tid är att bevisen mot dem är hemliga av underrättelseskäl, samtidigt de misstänkta vägrat eller inte vågat åka till sina hemländer.

Mer läsning

Annons