Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Apoteket rapporterar allt fler felmedicineringar

Trots att läkare i allt större utsträckning skriver ut medicin via e-post fortsätter antalet rapporter om felmedicineringar att öka.

Annons
7 400 fall där patienter antingen fått fel medicin, fel dosering eller fel styrka på medicinen har hittills i år rapporterats in till Apoteket.
 Men de allvarliga felen har inte ökat. Jag tror inte att det är fler fel, utan vi har en bättre och en mer noggrann rapportering, säger Thony Björk, informationsdirektör vid Apoteket.

Säkrare
Förra året kom ett nytt datoriserat inrapporteringssystem som gör det lättare för apoteken att meddela fel. Under de tio månader som systemet var i bruk 2004 låg antalet felmedicineringar på 10 400. Det var en markant ökning jämfört med motsvarande period 2003.
Att felrapporterna stiger beror, enligt Thony Björk, främst på det nya systemet. Samtidigt skriver läkare i allt större utsträckning ut medicin via e-post, vilket minskar risken för apotekspersonal att feltolka recept.
 Ja, ju fler elektroniska recept desto säkrare blir hanteringen, säger Björk.

Anmäldes
Nästan en fjärdedel av felen handlar om att det skrivits ut mediciner med felaktig styrka till patienter, medan en femtedel rörde sig som doseringsanvisningar som inte stämde. Andelen tillfällen då helt fel medicin skrivits ut till patienter har dock inte ökat utan ligger fortfarande kring 14 procent av det totala antalet felrapporter.
 Alla de här felen är i sig mer eller mindre allvarliga. Det kan bli problem om man använder fel styrka, särskilt när de gäller barn och äldre som är mer känsliga, säger Thony Björk.
En majoritet av de som drabbats av felexpedieringarna är kvinnor över 50 år. I 33 fall under 2005 har felen bedömts som så allvarliga att de anmälts till Socialstyrelsen. Två av dessa ärenden rörde barn.

Mer läsning

Annons