Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Året som mänsklig schäfer

/

Annons

Rubriken kommer kanske inte som en överraskning – krönikör Nygren är bra på att skälla, inte minst i spalterna. 

Men det var knappast hans skarpa skall, utan snarare lika skarpa hörsel och lättväckthet, som gjorde att Bilbolaget hyrde ut en träkåk från 1930-talet till honom för att hålla ögon och öron på att inga bilar stals från depån i Nacksta.

Året var 1985, och den gamla tvåvåningars träkåken stod på en tomt längs Bergsgatan närmast Shell-macken, som på den tiden inte var mycket mer än en holk med bensinpumpar framför.

Ett antal gånger vaknade Nygren till vrålet av tjuvkopplade Volvo-motorer som varvades, och tog några snabba steg fram till telefonen och slog larm. Ett nattväkteri inte helt utan charm, även om blixtrandet från blåljus kunde vara lite ansträngande för nyvakna ögon.

Att Nygren de senaste två åren hade livnärt sig som kriminalreporter, gjorde att situationen inte upplevdes lika märklig som den kanske normalt skulle göra.

Betydligt snärjigare blev det när råttor modell king size invaderade kåken.

Men det tar vi lite längre ner i texten.

Nygrens hyrda residens var ett av två boningshus från 30-talet som undgått rivning och låg innan Bergsgatan formellt övergick i E 75. Ett öde, utsatt läge som drog till sig presumtiva inbrottstjuvars spekulerande blickar.

Krönikören fick åtskilliga gånger posera i vardagsrumsfönstret för att markera att han var hemma; vid ett tillfälle stod en busbil på tomgång vid infarten samtidigt som konkurrerande tjuvjävlar stod på tomgång på nedsidan där det brukade snos (eller försöka snos) bilar.

Till slut, en helg när Nygren var på besök hos en dam, lyckades de ta sig in, men torskade eftersom en del av de hyllmeter med stulna LP-skivor de försökte sälja till en loppis var rencensions-ex från krönikörens tid som popreporter och märkta medelst ett rött hjärta med texten With Love from Sonet.

Lyckades ta sig in för att därpå torska gjorde även ett antal råttor – vi pratar tammedjävulen storlek mindre katter – som verkade anse att Nygren hade tillräckligt med utrymme för att dela med sig.

Första fysiska mötet utspelade sig en lördag när dåvarande polisreportern kom hem efter att ha helghandlat och två bauta-råttor, som missbedömt från vilket håll Nygren skulle göra entré, kom rusande rakt mot honom över köksgolvet.

Några dygn senare, råttgift utlagt, kunde husets rättmätige boende, bakom en stängd sovrumsdörr, följa en nattlång dödskamp i intilliggande vardagsrummet, där en av råttorna studsade – domp, domp – mellan väggarna, medan blodet koagulerade.

Året senare beslöt Bilbolaget att klösa ner kåken och erbjöd Nygren en femrummare med adress Vintergatan på Östermalm.

Christer Nygren

Mer läsning

Annons