Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Årets första nypotatis skördas på Björkön

/
  • Från raka fåror plockar traktoraggregatet upp årets första nypotatis på Åke Wedins odling på Björkön.
  • Åke Wedin, potatisodlaren från Björön är redo att skörda årets nypotatis.
  • Britt Wedin står på trakrorflaket och sortera och rensar nypotatisen.

Det blev en bråd dag i går för potatisodlare Åke Wedin från Björkön. Efter det blöta vädret som rått över orten var det risk för att nypotatisen skulle få kvävningsskador.

Annons
Åke Wedin är potatisodlare och har dryga en och en halv hektar att skörda nu i dagarna. Sammanlagt är odlingen på fem hektar och en del sorter kommer senare. I går var årets första nypotatis färdig att plocka.
Den är en ovanligt tidig i år för sorten Minerva. Vi har haft en gynnsam försommar och de sista dagarnas regn har verkligen satt fart på knölarna, säger Åke Wedin.
Det blev allså bråttom med att ta upp årets första potatis på grund av regnet. Annars är det stora hotet olika virussjukdomar som sättpotatisen kan drabbas av. De vanligaste är potatismögel och brunröta. Potatismögel är en sjukdom på potatisen som orsakas av en algsvamp. Den yttrar sig som mörka fläckar på bladen och vid fuktig väderlek med vitt sporludd på bladundersidan. Blasten kan helt vissna ned. Angreppet kan sprida sig till potatisknölarna och kallas då brunröta. Sjukdomen bekämpas med svampmedel och genom att resistenta sorter används.
Det gäller att ha friskt utsäde, därför skickar vi prover till Uppsala varje år för virusanalys innan vi sätter ut potatisen, säger Åke Wedin.
Enligt Åke så ser årets nypotatis riktigt bra ut. Det är väl tur det, för knölen är efterfrågad.
Jag är nerringd av folk som undrar när jag kan börja sälja årets färska nypotatis, säger Åke som minns året 1997. Det var ett svårt år för potatisodlarna när stora delar av skördarna fullkomligt dränktes av allt regn.
Potatis för direkt konsumtion finns som obearbetad, borstad, tvättad eller skalad. Potatis används också som råvara för industriellt tillverkade livsmedel som pommes frites, klyftad potatis, kroketter m.fl. friterade potatisprodukter, torkat potatismos i form av flingor eller pulver samt konserverad potatis. Potatis är också råvara för chips, det vill säga friterade skivor av potatis, tillhörande produktgruppen snacks.
Potatis är med andra ord en riksangelägenhet.

Mer läsning

Annons