Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arkeologiska utgrävningar

/
  • Flera intressanta föremål har hittats vid utgrävningarna av finntorpet i Råsjö. I sommar avslutas utgrävningarna, två år tidigare än planerat. Andreas Söderström deltog i utgrävningarna förra sommaren.

I fem år var det meningen att studerande från Mittuniverstitet skulle gräva ut en gammal bosättning i Råsjö, Ånge kommun.
Men den avslutas redan i sommar med en mindre utgrävning
— Jag hade hoppats att man skulle genomföra det man lovat, säger Thore Mattsson, ordförande i Borgsjö hembygdsförening.

Annons
Bosättningen är från 1600-talet och det var svedjefinnar som anlade den.
När beslut togs om att boplatsen skulle grävas ut var det meningen att det skulle pågå under fem år. Med hjälp av arkeologistuderande vid Mittuniversitetet.
Och man har gjort en del fynd vid utgrävningarna. Så vi har varit mycket intresserade av att det skulle fortsätta, säger Thore Mattsson.
I år det meningen att den tredje utgrävningen skulle genomföras.
Den blir inte av. Vi har fått besked om att två arkeologer kommer till oss för att avsluta utgrävningarna. Vad jag kan förstå så är det penningbrist som ligger bakom, säger Thore Mattsson.
För lokalhistorien i västra Medelpad anser Thore Mattsson att den här utgrävningen är mycket viktig.
Det känns som att alltid vi får stryka på foten när det gäller ekonomin. Ta en del av pengarna som satsats i Birkas utgrävning och lägg dem här uppe hos oss, säger han.
I beskedet från Mittnunviersitet står att man vill att undersökningen ska avslutas på ett hederligt sätt under rådande omständigheter.
Samtidigt skriver man att Mittuniversitet bedrivit undersökningar av två finntorp i Hälsingland och Dalarna. De undersökningarna ser ut att kunna avslutas som ursprungligen planerats.
Det hade varit väldigt roligt att ha fått undersöka hur flytten av torpet över sjön gick och om man monterade ned sina hus och tog med dem. Men tyvärr blir det inget med det, suckar Thore Mattsson.

Mer läsning

Annons