Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arla åtalas i Danmark

Arla Foods anklagas för ojusta konkurrensmetoder i Danmark och ekobrottsmyndigheten där planerar ett åtal.
—  Det är inte oväntat, även om det är en besvikelse, säger koncernchefen Åke Modig till TT.

Annons
Mejerikoncernen beskylls för att med hjälp av mutor ha förmått grossistkedjan Metro att säga upp ett avtal med Arlas konkurrent Hirtshals Andelsmejeri.
Arla tillbakavisar anklagelserna och påstår att pengarna, 200 000 danska kronor, i själva verket var ett marknadsföringsbidrag till Metros 40-årsjubileum. Även andra leverantörer har betalat ut bidrag och betalningen har inget att göra med att Metro bröt sitt samarbete med Hirtshals, hävdar Arla.
Hirtshals anmälde Arla till den danska konkurrensmyndigheten i oktober 2003. Samma månad slog myndigheterna till mot Arlas kontor i Viby och Vejle. Sedan dess har myndigheterna, enligt Arla, gått igenom drygt tiotusen dokument i jakt på bevis.
 Vi har blivit utsatta för en enorm granskning. Och Metro-historien är det enda som blev kvar av hela saken. Men den är ju allvarlig i sig, säger Åke Modig.

Inget formellt fel
Arla har, med hjälp av advokater och revisorer, gjort en intern undersökning av saken.
 Den visar att vi inte har gjort något formellt fel.
Enligt Åke Modig hade Arla hellre tagit en diskussion om en förlikning för att kunna lägga frågan bakom sig och slippa en del av uppmärksamheten i medierna. Men det ville inte ekobrottsmyndigheten.
 Det här gör att vi får en omgång igen i danska medier, säger Åke Modig och syftar på kritiken mot Arlas dominerande ställning på den danska mejerimarknaden.
Åke Modig säger att Arla i Danmark har jobbat hårt på att förbättra relationerna med de små mejerierna och att bolaget numera tar sitt ansvar för att konkurrenssituationen inte ska försämras ytterligare.
TT: Har ni haft en mer aggressiv inställning till konkurrenterna tidigare?
 Vi har inte sett att konkurrenssituationen har varit vårt ansvar. Nu inser vi att opinionen i Danmark, den lägger det ansvaret i våra knän, säger Åke Modig.

"Ett rejält belopp"
Chefen för den danska ekobrottsmyndigheten säger till nyhetsbyrån Ritzau att han ännu inte har fattat beslut om ett eventuellt åtal mot Arla. Men Åke Modig har fått muntligt besked om att åtal kommer att väckas och att myndigheten kommer att kräva ett tvåsiffrigt miljonbelopp i böter.
 Det är ett rejält belopp i förhållande till sakens storlek, anser han.
Beskedet om det kommande åtalet är det andra bakslaget för Arla på kort tid. På onsdagen meddelade bolaget att fusionen med nederländska Campina skjuts på framtiden.

Mer läsning

Annons