Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arne Åkerlund: Fick leva ut min journalistdröm

/

Annons

Första gången jag klev in på Dagbladets nedslitna redaktion på Köpmangatan var en kulen februaridag 1980. Jag hade fått ett vikariat på tre månader.

Det var Håkan Söderberg på sporten som hade tipsat redaktionschefen Torbjörn Bergmark om att ”det var bra stam på Åkerlund”. Det var som att komma till en ny värld. Efter en ökenvandring på Västernorrlands Allehanda fick jag plötsligt leva ut min journalistdröm.

Ingenting var omöjligt. Bergmark eldade på sina styrkor och den stora ”fienden” var naturligtvis Sundsvalls Tidning. Att vara journalist då var mer en livsstil än ett yrke.

Såg jag att min kompis Håkan hade det körigt på kvällen så hoppade jag in och drog in ett referat från fotbollsmatchen Huljen mot Stöde. Snabbt skulle det gå. När allt var över­stökat gick vi på Aveny och jagade damer.

Jag har tusentals minnen från Dagbladet. De allra flesta är positiva. Mitt första morgonmöte på Dagbladet blev en riktig rysare. Legendariske murveln ”Molla” Mohlin hade en förmåga att nicka till emellanåt. Så även denna morgon.

Med tänd cigarett började han snarka lite lätt. Han hade ­tidigare blött näsblod och hade stora bomullstussar i näsborrarna. Bomullen tog naturligtvis eld. Jag kan garantera att det blev fart på gubben.

Under årens lopp har man jobbat med stora personligheter – och man har mött tusentals personer, som man intervjuat för Dagbladets räkning.

Dagbladet var solo på nyheten att Björn Asplunds föräldrar skulle väcka enskilt åtal mot en Sundsvallsbo. Jag har jobbat många veckor i sträck med att bevaka detta rättsdrama. Under den dramatiska u-båtsjakten var jag på plats. Tillsammans med fotografen Thord Eriksson var vi i selen dygnet runt.

Ja, minnena är många. Men nu är det slut. Dagbladet lägger ner.

Kanske möts vi i spalterna på Sundsvalls Tidning. Och en sak vet jag: Solen kommer att gå upp även i fortsättningen.

Men utan Dagbladet.

Mer läsning

Annons