Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtalas för att ha planerat rån

Annons
En 25-årig Sundsvallsbo som greps med skjutvapen och skyddsväst åtalas för att ha planerat ett väpnat rån. Hans kamrat släpptes ur häktet i brist på bevis.
Tidigt på morgonen den 16 mars stoppade polisen två män i en Mercedes i Hagaström. Anledningen var att föraren bröt mot väjningsplikten. För polisen kom det som en total överraskning att 25-åringen och hans två år yngre kamrat hade all nödvändig utrustning för att genomföra ett rån - en skjutklar pistol av modellen Walther PPK, skyddsväst, polisscanner och handklovar.
Mercedesen visade sig tillhöra en man som efterspanades för ett brutalt knivöverfall i Härnösand och som enligt tips till polisen varit synlig i Gävle bara några dagar tidigare. Varför männen disponerade den 34-årige, tidigare morddömde mannens bil blev aldrig klarlagt i polisförhören.
25-åringen själv förklarade pistolen med att han behövde den för självförsvar och sa sig ha tänkt sälja bilen i Uppsala. Vad som var det eventuella målet för ett väpnat rån kom inte fram.
Åklagare Christer Sammens valde att bara åtala 25-åringen. Bevisningen för att han planerade ett grovt rån är svag. Den yngre kamraten häktades först som misstänkt för delaktighet i rånplanerna men släpptes på fri fot.
Mats Hedström

Mer läsning

Annons