Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åtalas för hets mot homosexuella

Fem yngre Sundsvallsbor, varav två tonåringar, åtalas för hets mot folkgrupp. De bröt sig ifjol in på en skola i Söderhamn och spred allvarliga budskap om bland annat homosexuella. — Brottet ska betraktas som grovt. Att det skett på en skola är en försvårande omständighet, säger kammaråklagare Christer Sammens.

Annons
Det var på förmiddagen den 10 december i fjol som en utomstående grupp kom in på gymnasieskolan i Söderhamn och började dela ut rasistiska organisationen Nationell ungdoms propagandamaterial i elevskåpen. Rektor Lennart Backlund tillkallade polis och de sju nu åtalade identifierades.
Men det är inte de invandrarfientliga påståendena som enligt åklagaren var brottsliga att sprida.
Hela materialet är smårastisiskt, men jag tycker inte det går att kalla det för hets mot invandrare som grupp, även om man balanserar på gränsen. Det är delarna om homosexuella som jag skjutit in mig på. I materialet står det att homosexuallitet är en perverterad avart och att de homosexuella bär skulden för hiv och Aids. Sedan sägs det, anser jag, mer eller mindre att de homosexuella uppmuntrar till pedofili. Då anser jag att man passerat gränsen, säger Christer Sammens.
Om tingsrätten finner de åtalade skyldiga till grovt brott, kan påföljden för dem bli sex månaders fängelse.
Den äldste av de åtalade är i dag 26 år och den yngste 17 år. De flesta bor i Sundsvall. Två av Sundsvallsborna avtjänar ett straff för ett våldsbrott med rasistiska förtecken på fängelset i Härnösand.
Sundsvallsadvokaten Fredrik Lindberg har utsetts till offentlig försvarare för tre av de åtalade.
Alla tre förnekar brott, men utifrån lite olika resonemang. Bland annat har gruppen varit på lite olika ställen och frågan är vem som gjort vad var. Sedan är de i lite olika åldrar och därför kommer försvaret att se lite olika ut för dem.
Vad som ska klassas som hets mot folkgrupp är en juridisk fråga, säger Fredrik Lindberg.
Fakta/
DE ÅTALADE
26-åring från Göteborg
24-åring från Sundsvall
22-åring från Matfors och 21-åring från Sundsvall, båda sitter på Kriminalvårdsanstalten Saltvik
Två 18-åringar från Sundsvall
17-åring från Härnösand

Mer läsning

Annons