Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Återvändare blir ny primärvårdschef

/

Lennart Moberg, tidigare chef inom landstinget Västernorrland, återvänder till länet.
Han blir primärvårdsdirektör, ett nytt jobb som chef för alla vårdcentraler.
— Det känns som ett mycket bra uppdrag, säger han.

Annons
Lennart Moberg lämnade landstinget Västernorrland för arbete i Norrbottens landsting 2003. Men någon flytt blev aldrig av och till slut blev pendlandet mellan Härnösand och Luleå för mycket.
Han sökte jobbet som primärvårdsdirektör i Västernorrland, långt efter ansökningstidens slut.
Och landstingsdirektören Sara Ekström blev förtjust. Trots att Moberg varken är läkare eller har någon erfarenhet av primärvården.
Han har den rätta entreprenörsandan och en dokumenterad erfarenhet av att bygga organisationer. Han är dessutom en uppskattad chef, säger hon.
Lennart Moberg var en gång chef för Landstingshälsan och var med om att bygga upp landstingets omstridda serviceorganisationen Gagna, som han också blev chef för.
Nu får han jobbet som primärvårdsdirektör och slår ut elva andra sökande, däribland den nuvarande chefen i Sundsvall, Markus Kallioinen.
Moberg ersätter tre primärvårdschefer i en helt ny länsorganisation för alla vårdcentraler. Under sig får han 850 anställda på 34 vårdcentraler i landstingets regi, fem på entreprenad och på hälsohemmet Österåsen.
Tanken är att varje vårdcentral ska styra sig själv i det dagliga arbetet under en egen chef.
Hur blir det att leda primärvården när du inte är läkare?
Det finns massor av medicinsk kompetens i organisationen. Dessutom får vi en chefläkare som har det medicinska ansvaret, säger han.
Mobergs lön är ännu inte klar. Han börjar sin anställning i slutet av september och den nya organisationen drar igång vid årsskiftet.
Mer läsning

Annons