Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Även en hund kan behöva massage i bland.

/

Även en hund kan behöva massage i bland. – Massage och stretching förbättrar hundens välbefinnande och hälsa, ger ett normalt rörelseomfång som leder till bättre prestation, säger Marianne Jonsson-Hall som äger Järvsöstigens kennel vid Dövikasjön i Njurunda.

Annons
Nu har det blivit tillökning i kenneln, strävhåriga foxterriern Nika har nedkommit med hela sju valpar.
Det är ovanligt många, det vanliga är fem stycken, säger Marianne Jonsson-Hall.
Marianne har haft hundar så länge hon kan minnas. Nu är det strävhåriga foxterrien som gäller. Det är en jakthund som även passar bra som familjehund. Rasen är tuffa små kraftpaket som inte ryggar tillbaka för en grävling.
En hund som är fri från skador och värk kan utföra sitt arbete på bästa sätt. En individ presterar dåligt och skadar sig lätt om rörelsemönstret är hämmat eller om djuret har värk. Därför hjälper massage för att få hunden fri från värk och att den kan röra sig på ett naturligt sätt, säger Marianne.
De individer som jobbar hårt och förväntas göra bra resultat i jaktskogen i olika tävlingsformer eller arbete har stor användning av massage både i förebyggande syfte eller när olyckan varit framme.
Om en hund har ont någonstans balanserar den om sig för att anpassa rörelserna på det sätt som gör minst ont och använder istället andra delar av kroppen för att kunna ta sig fram. Vilket i sin tur gör att skadan kan förvärras på sikt. De kan gå omkring småskadade ett bra tag innan man upptäcker att de verkligen har ont, säger Marianne Jonsson-Hall.
Marianne har gått en utbildning i Genuin Svensk Massage som är en djupverkande massage som bygger på selektiv muskeltöjning och innebär att man provocerar, töjer och dränerar varje muskel/muskelgrupp för sig. Denna massage når även den djupa muskulaturen, det innebär att hela muskeln påverkas i alla dess delar, inte bara den ytliga muskulaturen.
Det är en tuff och effektiv massageform med snabba och bestående resultat. Massage och stretching hjälper hunden att förebygga och rehabilitera skador. Det motverkar träningsvärk, sträckningar, ödem mm och är bra mot cirkulationsstörningar, säger on.
För en fräsch hund ökar kapaciteten, välbefinnandet och rörelseförmågan, vilket i sin tur gör att hunden lättare undviker att skada sig.
Behövs massage gör jag och hundägaren upp en plan på hur vi ska uppnå önskat resultat. Generellt kan man säga att det behövs 2-5 behandlingar för att uppnå önskat resultat. Undantagsvis kan det behövas fler, till exempel vid gamla skador och problem, ofta av så kallade kroniska problem, säger Marianne Jonsson-Hall.

Mer läsning

Annons