Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avvisad 14 dagar innan nya lagen träder i kraft

/

15-åring riskerar tvångsgifte Tidigt i tisdags morse väcktes 15-åriga Rawan, hennes två år yngre syster, sexåriga bror och deras mamma av att gränspolisen stod i deras lägenhet i Timrå. Nu är de i Amman, Jordanien, och Rawan riskerar att bli tvångsgift med sin farbror.

Annons
Vi väntade på att den nya lagen skulle börja gälla. Vi hade inte fått något meddelande om att polisen skulle komma så där, säger en förtvivlad Rawan via telefon.
Rawan och hennes familj kom till Sverige i januari 2003. Det betyder att de hade haft chans att få stanna kvar om de fått sina ärenden prövade när den nya tillfälliga lagen träder i kraft den 15 november.
Hon berättar att polisen i Jordanien var ovänliga och att de efter förhör bara fick gå från stationen utan att ha en aning om vart de skulle ta vägen.
Nu bor de tillfälligt inhysta hos en tidigare granne. Men hur länge de kan bo där är osäkert. Några pengar att skaffa en egen bostad för har de inte och mammans släktingar avvisar all kontakt.
I Sverige har Rawan och hennes syster gått i skolan, fått vänner och lärt sig uppskatta den svenska synen på kvinnor.
Här i Jordanien får kvinnor inte göra någonting, jag vill inte vara här och lära mig arabiska. I Sverige får jag vara fri att leva och läsa vad jag vill. Jag vill så gärna komma tillbaka.
Ytterligare ett problem har uppstått. Pappans släktingar har ställt krav på att Rawan ska gifta sig med sin farbror.
Jag vill inte det och jag vill inte leva här, säger 15-åringen uppgivet.
För det är inte bara vänner hon lämnat kvar i Sverige, det är också pojkvännen som hon saknar väldigt mycket.
Jag älskar honom.
Alla i familjen vill tillbaka till Sverige. Hur det ska gå till vet inte Rawan.
Fast polisen sa att vi kunde åka tillbaka, men jag förstår inte hur.

Mer läsning

Annons