Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Avvisningen stoppas

Avvisningen av 80-åriga Jevgenija Avagimova och hennes familj stoppas tills vidare av utlänningsnämnden. — Även om huvudbeslutet om avvisning fortfarande finns kvar, är det ett positivt besked och sannolikheten är stor att familjen nu får uppehållstillstånd, säger familjens jurist, Bo Johansson.

Annons
Familjen avvisades från Tallnäs i Timrå i torsdags men fick vända vid den Azerbajdzjanska gränsen eftersom de inte blev insläppta i landet. Sedan i fredags kväll har familjen med den 80-åriga kvinnan, de två döttrarna och ett barnbarn väntat på nya besked på Migrationsverkets transitavdelning i Märsta. I går eftermiddag kom alltså glädjebeskedet att avvisningen tills vidare stoppas.
Med stor sannolikhet är det det misslyckade försöket att få in familjen i Azerbajdzjan tillsammans med den äldre kvinnans bräckliga tillstånd som gör att utlänningsnämnden beslutat att stoppa avvisningen, säger Bo Johansson.
I fredags lämnade advokaten in en ny ansökan om uppehållstillstånd, när beskedet kom att familjen vägrades inträde till Azerbajdzjan. Nu inhiberar utlänningsnämnden avvisningsbeslutet, medan man på nytt tar ställning till om familjen ska få stanna i Sverige.
Ett besked om stoppad avvisning är enligt Bo Johansson en indikation om att familjen kan få uppehållstillstånd. Men han betonar att det inte är helt säkert.
Inom 14 dagar borde ett beslut komma, då vet vi.
Till dess råder oviss väntan för familjen, som i över tre år försökt få uppehållstillstånd i Sverige. Det är ännu oklart var familjen kommer att bo under tiden. Enligt Ulla Wallin på Migrationsverket blir det troligen inte i Timrå, utan möjligen i trakten av Gävle.
Jag tror det kan vara bra. De behöver nog få lite lugn omkring sig efter allt ståhej. Det är nog bra att ha stöd och hjälp av folk som ställer upp, men det kan bli för mycket också, säger Ulla Wallin.
Jan-Åke Biberg på Asylkommittén i Sundsvall säger att familjen vill till Timrå. Att det är polisen som vill hindra dem att komma tillbaka, för att de ska isoleras från dem som vill stödja familjen.
Detta dementeras både av Ulla Wallin och Cecilia Forselius på gränspolisen.

Mer läsning

Annons