Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Badhus vägrar släppa in ledarhund — anmäls

En synskadad man har anmält Eriksdalsbadet i Stockholm till handikappombudsmannen sedan han blivit nekad att ta med sig sin ledarhund till badet.

Annons
Den synskadade mannen hävdar att han förgäves har försökt föreslå olika lösningar. Bland annat att under den tid som han vistades i badet skulle hunden ligga i ett rum som inte ligger i direkt anslutning till de utrymmen där allmänheten vistas.
När de ansvariga för badet trots detta vägrade att släppa in ledarhunden anmälde den synskadade mannen de ansvariga på badet till handikappombudsmannen.
Kjell Karlsson på idrottsförvaltningen i Stockholms kommun, som ansvarar för badet, menar i sitt yttrande till handikappombudsmannen att det inte rör sig om någon diskriminering eftersom inga pälsdjur över huvud taget släpps in i badet.
"Det är illa att idrottsförvaltningen spelar ut de synskadade och allergiker mot varandra i stället för att hitta en lösning som är acceptabel för båda grupperna. Det sätt som de ansvariga för badet handlagt den här frågan på vittnar om en stor okunskap om vilken roll ledarhunden har som hjälpmedel för en synskadad för att han ska kunna orientera sig och ta sig fram", framhåller Erik Staaf ordförande för Synskadades Riksförbund i Stockholm i ett pressmeddelande.

Mer läsning

Annons