Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakgrund: Lång och konfliktfylld historia i Aceh

Israel vilar på hanen — än så länge. Med sin massiva militära uppladdning runt Gazaremsan försöker Israel pressa palestiniernas president Mahmud Abbas att konfrontera Hamas och stoppa raketregnet över Gazas bosättningar.
Ett fredsavtal är klart mellan Indonesien och Acehs separatistgerilla GAM. Undertecknandet av avtalet följer i augusti och kan betyda slutet på en 30-årig blodig konflikt.

Annons
Under helgen har uppåt hundra primitiva raketer och granater fallit över bosättningar och israeliska samhällen just utanför Gaza. På söndagen skadades två bosättare svårt när deras hus träffades.
Som svar har tusentals soldater, stridsvagnar och pansarfordon gått i ställning runt Gazaremsan. Premiärminister Sharon har givit militären "fria händer" att stoppa Hamas raketskjutare, men avvaktar med att ge armén marschorder.
Sharon står inför ett dilemma. Han har svurit att den stundande evakueringen av bosättningarna i Gaza inte ska ske "under beskjutning". Men en storoffensiv nu den första sedan Yasser Arafats död skulle ödelägga alla chanser att samordna uttåget med Palestinska myndigheten.
Medan Sharon väntar på att se om Abbas ska skrida till handling mot Hamas eller ej har han återupptagit Israels "riktade mord" på efterlysta palestinier.
Efter flera dödliga helikopterattacker i fredags sköts på söndagen en Hamasledare ihjäl i sin trädgård i Khan Yunis i södra Gaza av en israelisk krypskytt.
En annan palestinier dödades när han försökte smyga sig in i bosättningen Netzarim, och ett misslyckat flygangrepp riktades mot ett antal Hamasmän i en bil i norra Gaza på söndagskvällen.
Om Sharon lider av ett dilemma, slits hans "fredspartner" Abbas mellan pest och kolera. De mardrömsscener som utspelade sig i Gaza stad i fredags vild skottväxling mellan Hamas och palestinsk polis vill han aldrig se igen.
Men om han inte agerar mot Hamas raketer lär han snart ha Israels stridsvagnar på sina gator igen. Kanske är det ändå det minst hemska alternativet för Abbas; ett yttre hot i form av en israelisk invasion skulle kunna stärka hans vacklande ställning.
 Samhället kan leva i fred och vi kan återuppbygga Aceh sedan det förstördes av tsunamin, sade den indonesiske kommunikationsminister Sofyan Djalil till AFP på söndagen.
Fredssamtalen återupptogs efter flodvågskatastrofen i vintras, som skövlade stora delar av provinsen Aceh och dödade uppemot 130 000 människor.
Både den indonesiska regeringen och Stockholms-baserade GAM underströk i ett gemensamt uttalande på söndagen sin beslutsamhet att nå en "fredlig, genomgripande och varaktig lösning på konflikten i Aceh".
Det sista hindret i förhandlingarna rörde politiska partier, där GAM krävt rätten för acehneserna att bilda lokala partier, något som regeringen vägrat gå med på.
 Parterna kunde nå en kompromiss, och det banade väg för avtalet, sade GAM:s politiske rådgivare Damien Kingsbury till TT från Helsingfors där samtalen avslutades på söndagen.
GAM-rebellernas avväpning och indonesiska arméns tillbakadragande från det självstyrda Aceh ska genomföras samtidigt.
Enligt uttalandet från de båda parterna täcker avtalet också frågor kring lagen som ska reglera Acehs självstyre, ekonomi och fredsövervakning.
Detaljerna kommer inte att tillkännages förrän i samband med avtalets formella undertecknande, som även det sker i Finland, den 15 augusti. Och först därefter sparkar den process i gång som skulle kunna innebära slutet på 30 års väpnad konflikt som kostat mellan 12 000 och 15 000 människors liv.
Provinsen Aceh ligger på den indonesiska ön Sumatras nordspets. Liksom större delen av den enorma önationen är Aceh muslimskt.
Enligt den senaste folkräkningen från 2003 uppgår Acehs befolkning till 4,2 miljoner. Efter flodvågskatastrofens härjningar har man dock beslutat att genomföra en ny folkräkning i augusti, när också fredsavtalet mellan GAM-rebellerna och regeringen ska undertecknas.
Konflikten om Aceh leder tillbaks till den holländska kolonialhistorien. Det längsta kriget utkämpades mellan acehneser och holländare mellan 1873 och 1942. När holländarna återkom till Indonesien efter andra världskriget valde de att inte försöka ta kontroll över Aceh, vars befolkning därför såg överföringen av provinsen till Indonesien vid självständigheten 1949 som olaglig.
Tio år senare enades Aceh och regeringen om provinsens särställning inom Indonesien.
Den konflikt vars lösning Jakarta och GAM nu enats om inleddes 1976 med att GAM-ledaren Hasan di Tiro utropade en självständig stat. Ett uppror utbröt sedan indonesiska regeringen inskränkt provinsens lokala självstyre och konstant eftersatt det naturresursrika Aceh ekonomiskt.
di Tiro flydde till Sverige i slutet av sjuttiotalet och rebellerna har sedan dess haft sin bas i Stockholmsområdet.
Den väpnade konflikten har dödat mellan 12 000 och 15 000 människor under tre årtionden.
Både regeringssidan och GAM anklagas för brutalitet. Amnesty beskyller parterna för så utbredda människorättskränkningar att de påverkar "i stort sett alla aspekter av tillvaron".
(TT)

Mer läsning

Annons