Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Baksmälla efter besparingar

Nordanstigs omsorgsnämnd har fått mycket politiskt beröm för mångmiljonbesparingar under 2004. Nu kommer en arbetsmiljömässig baksmälla för Hagängsgården i Harmånger.

Annons
Arbetsmiljöverket har efter en anonym anmälan funnit massor av brister att åtgärda på servicehuset Hagängsgården. Från stress till hot och våld och konflikter hos personalen.
Stressen har skapats genom ökat spring mellan avdelningarna, personalen har svårt att hinna ta raster. Båda personal och boende känner en ökad oro och personalen anser att man inte haft någon chef på plats. Vikarier får ingen introduktion.
Cheferna uppger att de administrativa arbetsuppgifterna tar så mycket tid i anspråk att de inte hinner med personalledning och verksamhetsfrågor. Det uppstår konflikter mellan administratörs- och arbetsledarrollen.
Det handlar inte om enbart den psykosociala miljon utan även om den fysiska. Trånga utrymmen, både badrum och lägenheter, gör att personalen inte kan använda lyfthjälpmedel och duschvagnar vid arbete med vårdkrävande. Därigenom utsätter sig personalen för belastningsergonomiska risker.
Omsorgsnämnden, som har arbetsmiljöverkets klor i sig i en rad andra ärenden, ska senast den 15 juni ska ge besked till arbetsmiljöverket om hur brister har rättats eller ska rättas till.

Mer läsning

Annons