Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bali – ljuset vid ljusets högtid

Annons

Nej, denna krönika ska inte handla om julen. Inte om tredje advent heller. Jag ska inte ens skriva om Lucia (glad lucia, förresten!).

I stället vill jag berätta om raka motsatsen till ett julstressat Sverige i december.

Malaysia, tänker ni kanske då. Sedan vandrar nog tankarna osökt vidare till Bali.

Alldeles rätt!

Tänk er värme och ljummet havsvatten i stället för kyla och isvakar. Chill i hängmattor i stället för svettig trängsel i Birsta. Och en iskall öl i stället för het glögg. Ris i stället för Ris à la Malta. Vågsurf i stället för snösurf. Och (förhoppningsvis) besvärlig wifi i stället för evig uppkoppling. Kanske också ett dyk i havet i stället för ett dyk i livet.

I februari kommer jag att befinna mig i den bubblan och det kommer att vara paradiset. Vi kan kalla det välbehövlig semester. Bli inte förvånad om jag dör av lycka och aldrig mer kan skriva en krönika igen.

För hur kul är det egentligen att vara här just nu? Mitt i en snölös vinter. Mitt i konsumtionshetsen. Med en sol lika avlägsen som Thorsten Flincks fräscha andedräkt. Och med benbrott och ömma svanskotor runt kröken. (Seriöst, när ska det börja SANDAS? Jag kan tänka mig att smuggla med mig lite sand från Bali, om det underlättar.)

Nu skriver inte jag denna krönika för att berätta om mitt fantastiska liv. Det är faktiskt inte så fantastiskt, för jag har inte ens råd att köpa en hemresa och var därför "tvungen" att boka endast en enkelbiljett till paradiset i sydöstra Asien. Utan jag skriver för att på något sätt påvisa att det alltid, alltid finns ett ljus i slutet av tunneln.

Både bokstavligen och metaforiskt.

Vinter utan snö är ett mörker för mig och därför har jag sett till att ha ett ljus att se fram emot i februari. Jag var tvungen att vara lite dumdristig och våghalsig och måste vända på varenda krona framöver. Men – det är värt det.

Vad är ditt ljus?

Kanske är det din bästa vän. Gemenskapen med dina likasinnade. Hunden. Den stundande resan. Världens bästa tv-serie som får dig att ligga dubbelvikt av skratt och alltid längta till nästa avsnitt. Eller raggmunken med fläsk som är det godaste du vet.

Det finns alltid, alltid ett ljus. Något att grabba tag i och klamra sig fast vid när livet känns mörkt, mörkare eller mörkast. För det blir bättre. Och ljusare. Även den djupaste grotta har en väg ut.

Både bokstavligen. Och metaforiskt.

Kanske kommer ljuset rent av i form av skönsång, glögg och lussebullar. Lucia är ju trots allt ljusets högtid. Glad lucia!

Linette Israelsson, ST-journalist som ser ljuset på Bali.

Mer läsning

Annons