Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ballongtak ska rädda Nordichallen från snömassorna

/
  • Exempel på så kallad domelösning där en gummiduk monterats över en idrottsanläggning och fyllts med luft.
  • Åsa Ulander, vice ordförande i kommunstyrelsens infrastruktur- och serviceutskott.

Ett ballongliknande skal fyllt av luft kan bli taklösningen för Nordichallen.
Politikerna i Sundsvall har gett klartecken och ser det som enda alternativet.

Annons

Denna så kallade domelösning anses vara hållbar rent tekniskt och rymmas inom satta budgetramar. Konstruktionen innebär att en slags gummiduk monteras över hela hallen och hålls i ett uppblåst läge med hjälp av återvunnen varmluft från anläggningen Gärdehov.

Den varma och uppblåsta gummiytan gör att snön glider av och eliminerar risk för stora snölaster och behovet av takskottning. Reservaggregat säkrar uppblåsningen även vid elavbrott. Nordichallen blir därmed sju meter högre än i dag vid sin högsta punkt.

– Vi är eniga om att gå vidare med denna lösning som redan finns på andra platser. Målet är att allt ska vara klart till nästa vinter, säger Åsa Ulander, vice ordförande i kommunstyrelsens infrastruktur- och serviceutskott.

Alternativen är i dagsläget uträknade.

Att fortsätta skotta taket för hand anses både för dyrt och riskfyllt.

Enbart förstärkning av limträbågarna skulle kosta betydligt mer och gör att grunden fortsätter att utsättas för maximal snölast. Därmed skulle även risken öka för att sättningarna av marken fortsätter.

Uppe på bordet har även varit att riva hela anläggningen.

Frågan om Nordichallens tak avhandlades i kommunstyrelsens utskott för infrastruktur och service förra veckan, och där fick tjänstemännen i uppdrag att ta fram ett mer detaljerat förslag. Beslut tas slutgiltigt i kommunstyrelsen och planen är alltså att taklösningen ska vara på plats inför nästa vinter.

Kostnaden beräknas till omkring 15 miljoner kronor. Uppskattad årlig driftskostnad är 250 000 kronor.

Mer läsning

Annons