Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara böter för Jan-Olov Persson

Travtränaren Jan-Olov Persson kommer undan med endast 13 500 kronor i böter sedan hans häst Åkre Lurifax lämnat ett positivt dopningsprov i Frankrike.
Domen blev offentlig den 2 juni men Persson har inte ännu inte hört något från Svenska Travsportens Centralförbund.
—  Det är märkligt att bara bli informerad genom pressen, säger Jan-Olov Persson.

Annons
Det var efter ett segerlopp på Vincennes-banan den 27 februari som Åkre Lurifax lämnade ett positivt dopningsprov innehållande det förbjudna medlet omeprazol. Persson erkänner att han gett hästen magmedicinen Gastro Gard efter ett segerlopp på Vincennes-banan i Paris.
 Ja, det är inget snack om det. I Sverige var medlet tidigare tillåtet att ge före ett lopp och det är ju inget prestationshöjande utan fungerar som losec för människor. Men tydligen var det inte samma regler i Frankrike, säger Persson, som också är tränare till kallblodskungen Järvsöfaks.
Om Perssons häst hade lämnat ett positivt dopningsprov i Sverige hade påföljden blivit minst två månaders körförbud för Hagmyrentränaren. Nu blev det en mindre bötessumma och dessutom gav Franska travförbundet (SECF) Åkre Lurifax startförbud till och med den 2 juni.
Samma dag som domen blev offentlig...
 Man kan konstatera att det skiljer mycket mellan länderna, säger STC:s generalsekreterare Ulf Hörnberg.
Frankrike och Sverige är två starka medlemmar i Europeiska Travunionen (UET) men de har inte kunnat enas om ett dopningsreglemente.
 Det finns ett reglemente med minimikrav på bestraffning och den använder fransmännen sig av för det mesta, medan vi i Sverige har betydligt hårdare dopningsstraff, säger Hörnberg.
 Det är förstås olyckligt att det ska skilja så mycket mellan länderna, vi arbetar på att komma närmare varann men det är svårt. Vi i Sverige har en annan syn på djurskyddet än i till exempel Sydeuropa.

Mer läsning

Annons