Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bara kvinnor i jaktlaget

/
  • Det var ett tufft tjejgäng, Marie Koivisto, Cecilia Andersson, Marie Gunarsson, Anki Tjärnberg, Miklael Tjärnberg, Madde Tjärnberg, Birgitta Norgren, Jill Olofsson, Marie Tjärnberg och Lenniea Köhler, förstärkt med en yngling som jagade älg på lördagen i skogarna vid Västansjö.
  • Jill Olofsson får med kartans hjälp höra om var Cecilia Andersson såg två älgar på sitt pass.
  • Cecilia Andersson hade god översikt från sitt jakttorn över ett hygge där det växt upp en del lövsly.
  • Jill Olofsson hade med sig jämthunden Jack som på eftermiddagen skulle få visa sina färdigheter när det gällde att stöta upp älg.
  • Trots regn och lite dis var det en fin dag i älgskogen för Cecilia Anderson. I jakttornet var det torrt och hon hade god överblick över grannskapet där trädens löv blivit grannt röda och höstgula.

Det blev en händelserik lördag när ett jaktlag med bara kvinnor sökte efter älgar i skogarna vid Västansjö mellan Stöde och Kovland . – Det var jättespännande för nästan alla såg älg, berättar Jill Olofsson.

Annons
Ett nio kvinnor stort lag hade jaktledaren Madde Tjärnberg samlat ihop till den här lördagsjakten. Flera hade kommit långväga för att delta. Vädret var inte det allra bästa med dis och ett lätt regn. Två jämthundar fanns med för att sätta fart på viltet.
Och det fanns älg att skälla på. En främmande hund som skällde på allt ställde dock till det med en del falska larm.
Ryktet att det inte skulle finnas några älgar på SCA-markerna på höjderna söder om Västansjö visades sig vara helt felaktigt. Redan under förmiddagspasset såg jägarna skymten av sex älgar.
Oturligt nog blev det inte något riktigt skottläge för någon av passkyttarna.
Jag hade en tjur i kikarsiktet, berättar Mari Koivisto.
Jag såg öronen på en annan tjur berättade en annan, så långtråkigt hade kvinnorna inte i skogen. Och trafiken på radion berättade vad som var på gång och uppmärksamheten på passen hölls på topp.
Vana älgjägare brukar berätta att det är en hel del väntan när man sitter på älgpass. Den här lördagsjakten där bara kvinnor satt på pass och var hundförare i markerna var snarare den motsatta. Det hände något nästan hela tiden vilket gjorde att spänningen alltid var närvarande och det gällde att vara helskärpt hela tiden om det blev chansen till ett skottläge.
Det enda som saknades för jaktlaget den här lördagen var att med ett välriktat skott få fälla en älg.
Att jakten engagerade rådde inget tvivel om. I kaffepausen mellan jakten på för- och eftermiddagen berättades det med inlevelse om vad som hänt under förmiddagstimmarna.
Alla utom två såg älg, berättade Madde Tjärnberg
Som alltid när det gäller jakt och då särskilt med älg kommer berättelser om vad som hände den här lördagen att berättas om och om igen, och med tanke på intresset och engagemanget är det inte otroligt att det blir en tjejjakt igen.

Mer läsning

Annons