Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bårhuskylar måste byggas om

/
  • Snickare Hans Bergström mäter upp hur lång listen ska vara som ska sättas upp inne i det nya köket.
  • Här skulle kylarna stå som skulle förvara kistor. Men kylarna var för stora och måste nu byggas om för att passa in i utrymmet.

Nu är hussvampen bekämpad från kyrkan och församlingshemmet i Borgsjö. Men säg den glädje som varar. När kistkylarna skulle monteras in visade det sig att dessa var för stora och fick skickas tillbaka.

Annons
Vi hade köpt in två mycket modärna kylanläggningar som kan ta mot åtta kistor, berättar kyrkoherde Lars Riberth.
Kylarna kom under sommaren och har stått utanför församlingsgården som en gång i tiden var skolan i bygden. Hussvampen upptäcktes när golvet revs upp i samband med ombyggnationen till ett bårhus. Detta var man först tvungen att sanera innan ombyggnationen kunde fortsätta.
Snickarna byggde sedan efter de mått som fanns på broschyrerna som leverantören skickat med.
Det visade sig dock att broschyrerna var för gamla och när kylarna skulle monteras in, var utrymmet för litet.
Säljaren har tagit på sig felet och kommer att bygga om kylarna så att dessa passar in i utrymmet. Säljaren tar också på sig den extra kostnaden som det innebär.
De nya kylarna kommer till Borgsjö under vecka 41 om allt går som planerat. Då är det meningen att all bårverksamhet ska koncentreras från till Borgsjö från Ånge och Alby.
Lars Riberth ser flera fördelar med att allt finns på samma plats. Dels går det åt mindre folk för att lyfta kistorna och ur arbetsmiljössynpunkt försvinner svåra och tunga lyft.
Hussvampsangreppet i fastigheten visade sig vara större än vad man trodde från början. Det resulterade bland annat i att man redan i år bygger om köket. En investering som var tänkt att göras längre fram i tiden.
Men nu får vi verkligen fint och rationellt.
Det gamla köket kunde närmas liknas med en kokvrå. Det nya blir både rymligt och ljust, vilket gör att det blir mer funktionellt när kyrkkaffe eller mat ska serveras.
Grunden kommer också att göras om eftersom lutningen i dag göra att regnvatten samlas mot fastigheten. Övervåningen kommer däremot att kallställas.

Mer läsning

Annons