Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barn räddade från slavhandlare i Nigeria

Över 100 barn har räddats ur människosmugglares klor i Nigeria. 56 av barnen hittades i en kylbil avsedd för mat, sade myndigheterna på måndagen.

Annons
En kvinna greps när kylbilen i söndags fastnade i en vägspärr i den ekonomiska huvudstaden Lagos.
I frysutrymmet hittades 56 barn hopträngda, även om kylanläggningen inte var påslagen.

Tjänstefolk
Kvinnan hävdar att hon fått barnens föräldrars tillstånd att frakta dem från det isolerat belägna Mokwa i delstaten Niger i hopp om att barnen skulle hitta jobb som tjänstefolk i Lagos.
Vid den polisstation kvinnan förts till samlades snabbt medarbetare till henne och stämningen blev hotfull. Tillströmmande journalister häcklades av en folkmassa på över hundra personer.
Ytterligare 52 barn hittades när de skulle smugglas in i Nigeria från Benin i fredags. Fyra människosmugglare, däribland en man som sade sig vara pastor, greps.

Slit i stenbrott
Troligen var barnen på väg till slavarbete i de granitbrott som gärna använder sig av barnarbetskraft från grannländerna Benin och Togo. Barnen har nu överlämnats till Benins ambassad.
Barnsmuggling är ett stort problem i Afrikas folkrikaste land, särskilt som det i många glesbygdsområden är tradition att skicka barnen till städerna i jakt på ett bättre liv.
Men de uppdagade fallen tros vara en droppe i havet 2003 beräknades antalet barnarbetare i Nigeria uppgå till 15 miljoner. Det är mer än en tiondel av den totala befolkningen, som samma år beräknades till 135 miljoner.

Mer läsning

Annons