Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Barnens tänder allt sämre

Hål i tänderna riskerar att bli en folksjukdom. Små barn får allt sämre tänder och Tandläkarförbundet försöker förmå lokalpolitiker att agera innan utvecklingen vrids tillbaka 20—30 år i tiden.

Annons
Till barn och ungdomstandvården kommer allt yngre patienter. Små barn på tvåtre år med flera hål i tänderna är inte längre någon ovanlighet.
 Det är en alarmerande utveckling när undersökningar från till exempel Skaraborgs län visar att 30 procent av alla treåringar har begynnande karies. Läget är liknande i hela landet, säger Roland Svensson, ordförande i Sveriges Tandläkarförbund, till TT.
Ständigt ätande barn blir feta och får hål i tänderna.

Som barnmisshandel
 Det är ju nästan barnmisshandel, säger klinikchefen vid Folktandvården i Strömstad Nina Dybwad, som sett hur barns tänder försämras.
Länge kunde svenskarna skryta med fina tänder. Fluorsköljningar i skolan, godis bara på lördagarna och flitigt vispande med fluortandkräm gav grunden.
Men snabbt håller bilden på att förändras visar undersökningar från olika institutioner.

Skolgodis
Feta barn har fyra gånger så mycket karies som normalviktiga, visar en undersökning från tandläkarhögskolan i Stockholm, för att ta ett exempel. Tidigare års undersökningar pekar på att invandrarområden, där man aldrig hört talas om de farliga tandtrollen Karies och Baktus, är hårt drabbade.
 Inget tyder på någon förbättring, säger Roland Svensson.
Tre av fem skolor säljer läsk och godis till hungriga elever visar en undersökning från förbundet och nu undersöks mellanmålsvanorna på daghemmen.

Fluorens comeback
 Vi har startat kampanjer, senast i juni, för att politiker ska skapa en tandvårdspolicy och göra skolor till sockerfria zoner och vill att de gör det nu, säger Roland Svensson.
I Västra Götaland ökar karies bland sextolv-åringar. För två år sedan hade 89 procent av barnen i Strömstad friska tänder. Förra året bara 58 procent, skriver Strömstads Tidning.
 Dagens föräldrar som fått lära sig att sköta tänderna, tar bra tänder för givna och glömmer att föra rutinerna med fasta mattider och tandvård vidare till sina barn, säger Nina Dybwad till TT.
Forna dagars fluortant är borta, men fluorsköljningarna på väg tillbaka.
 Det var fatalt att de försvann, när personalen drogs in. Nu försöker vi igen både här i Strömstad och i Vänersborg, fortsätter Nina Dybwad.

Mer läsning

Annons