Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bärplockarna har anlänt – facket tar ansvar för villkoren

/
  • Det finns ingen oro för att bären inte ska räcka till.

Bärplockarna har anlänt – till goda förutsättningar.
Facket tar ansvar för att deras arbete inte ska utnyttjas.

Annons

Villkoren i bärskogen är bättre än tidigare.

I fjol tog fackförbundet Kommunal fram ett nytt kollektivavtal för bärplockare som ger bättre villkor och rätt till avtalsenlig lön, som lägst 19 772 kronor i år.

Själva betalar de 250 kronor om dagen för tre mål mat, boende och bränsle.

– De oseriösa företagen har minskat och det är mycket bättre nu. Det företag vi känner till här i länet har lägstalön om 22 000 kronor i månaden, säger Berit Forsgård, samordnare för bärgruppen på Kommunal.

Till länet anlände plockarna i mitten av juli, bland annat till Docksta.

– Vi har varit ute och kollat vart de håller till. Det är nu vi börjar jobba med att träffa arbetsgivarna. Vi har varit i kontakt med några per telefon och hunnit göra något besök också, säger Berit Forsgård.

Enligt henne befinner sig 410 bärplockare i mellersta Norrland just nu, och totalt har 4 015 personer ansökt om att få plocka bär i Sverige i år.

Hon säger också att ovanligt många väntas resa hit från Rumänien och Bulgarien, men de omfattas inte av kollektivavtalet eftersom de inte behöver söka tillstånd utan reser fritt via EU.

– Vi kartlägger vart de håller till och tar kontakt med arbetsgivaren eller besöker dem. Vi måste bevaka och se om de är anställda eller inte och titta i avtalen, säger Berit Forsgård.

Det finns ingen oro för att bären inte ska räcka till.

– I vår region verkar det vara väldigt gott om bär och plockarna verkar nöjda, säger Peter Lindh, bärföretagare med Norrland som verksamhetsområde.

Han tror inte att priserna kommer bli högre i år.

– Det är marknadskrafterna som styr, som jag ser det. De har sina minimilöner och bärpriset måste täcka kollektivavtalet, säger Peter Lindh.

Mer läsning

Annons