Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre stämning i kapellet

/
  • Mats Landfors tillhör en glesnande skara av pianostämmare som fick sin första utbildning på Tomteboda blindinstitut. Nu har deras perfekta gehör ersatts av elektroniska mätinstrument.

Stämningen har blivit avgjort bättre i Deltaförsamlingens kapell i Sandarna, Bergeforsen. För en tid sedan anlitades Mats Landfors från Sundsvall för att få en renare klang i ett av församlingens pianon inför påskhögtiden.

Annons
Jag är inte diplomerad pianostämmare, till det krävs en särskild utbildningen vid Musikaliska akademin. Men jag fick lära mig yrket grundligt när jag studerade vid Tomteboda blindinstitut, berättar Mats.
Han är blind sedan födseln och ett framtida jobb som pianostämmare var en vanlig väg för måna blinda tidigare.
Men nu blir vi färre och färre. Elektroniska instrument har ersatt det mänskliga örat och det absoluta gehöret, säger han.
Jag brukar ställa upp om någon ber mig. Oftast hade det blivit utryckningar med kort varsel, när man i sista stund före en konsert upptäcker att pianot blivit ostämt.
Sträng för sträng spänns med den speciella nyckeln, en skruvnyckel med ett långt skaft.
Jag har haft sysslan som pianostämmare som en bredvidsyssla. Innan jag blev pensionär arbetade jag på hovrätten i Sundsvall.
Där skötte han en hel del av skrivjobbet, bland annat skrev han ut det mycket omfattande Skattefjällsmålet.
Då fick jag lära mig norska också eftersom flera av de sakkunniga som utnyttjades i rättegången var höga norska jurister, berättar Mats.
Musiken har betytt mycket sådana gånger, som avkoppling från ett juridiskt formkrävande skrivjobb, så givetvis spelar han också piano.
När han lagt stämnyckeln åt sidan och är nöjd med hur skalor och ackord låter, sätter sig Mats tillrätta på pallen och spelar ett barockstycke.
Barockmusik och folkmusik från olika länder är jag särskilt intresserad av, säger han och fäller ner locket på den gamla svensktillverkade pianot.

Mer läsning

Annons