Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bävern och föräldrarna bygger för barnen

/

Bävrarna har byggt en spännande lekplats intill Ljustorpsån åt förskolebarnen i Ljustorp. På lagom gångavstånd från skolan. Nu har föräldrarna också dragit sitt virke och byggkunnande till platsen så man fått en timrat vindskydd.

Annons
Längs stigen som leder till Bäverskogen kan man stanna upp och syna nya spår på marken.
En häst har gått här! upptäcker Moa och Melina medan övriga i gruppen traskar vidare genom det frostiga, vissna, gräset där älgarna brukar ligga över natten.
Där lövskogen börjar upptäcker dom ekorren, som snabbt retirerar uppe i träden. Han äter av det fågelfrö som barnen brukar lägga ut intill ån.
Här vid åkansten syns spåren överallt av bävrarnas gnagande. Träden ligger lite kors och tvärs, mest björkstammar i ganska grova dimensioner. Lärarna har lagt stammarna tillrätta så de fungerar som sittbänkar lite här och där.
En ny stor björk föll för gnaget i somras. Löven sitter ännu kvar i kronan som blivit en ypperlig klätterställning med den grova stammen som stadig åskådarbänk där man också kan träna balansgång.
För en tid sedan ställde föräldrarna upp med timmer, takvirke och annat och snickrade ett vindskydd mitt i Bäverskogen. Där kan man sitta och spana mot ån och fika och hoppas att bävern ska visa sig. Fast det gör den ju inte så länge barnen stojar och klänger.
Då kan man bättra på det nya vindskyddet som ska invigas i veckan. Täta med mossa i springorna mellan stockarna, så det inte blåser genom väggarna. Moa, Melina och Viola vet var den rätta sortens mossa växer, alldeles under det stora trädet dit ekorren nyss tog sin tillflykt.
Bäverskogen är naturens egen lekplats, ofrivilligt sponsrad av den som råkar vara markägare och från början byggd av oorganiserad, nästan svart, arbetskraft, utan bygglov och EU-bidrag.
Och nu kompletterad med föräldrarnas vindskydd, till barnens oförställda glädje.

Mer läsning

Annons