Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergakungens tips – så blir du snabb både uppför och nedför

/

Berg till berg är löpartävlingen som gör Sundsvalls stadsberg till sin grej.
Deltagarna ska kort och gott ta sig från topp till topp på en bana över tio kilometer.
Regerande bergakungen Andreas Svanebo vet hur man gör det på snabbast möjliga vis.

Annons

– Man har mycket att vinna på att springa utför på rätt sätt, särskilt om det är lite längre sträckor, säger han.

Andreas Svanebo är Sundsvalls vassaste traillöpare och en av landets bästa. I år har han fått säsongen spolierad av en öm slemsäck i ena hälen. Målsättningen att prestera på topp i Stockholm marathon, återerövra titeln i Axa Fjällmaraton och avsluta säsongen med en tid runt 1.45 på Lindingöloppet har han fått skjuta på framtiden.

– Lite tråkigt, men så är det, säger han.

Just nu vilar han hälen från all löpning och något Berg till berg blir det inte. Däremot delar Andreas Svanebo gärna med sig av sina kunskaper inför årets lopp den, den 29 augusti. Ännu så länge är banan hemlig, men mindre asfalt och mer terräng utlovas. Och med det sagt är det lätt att gissa att Svanebos tid från i fjol på 38 minuter och 38 sekunder lär bli svårslagen.

Om någon ändå ger sig på ett försök att slå den krävs maximal fart både utför Norra berget och uppför Södra berget.

Vad är grejen med att springa fort utför?

– Att man vågar släppa på och bara slappnar av. Oftast springer man och håller emot och bromsar och då är det klart att det går långsammare än om man vågar luta sig lite lätt framåt och släpper på. Det kräver lite träning och det kräver pigga ben. Om man springer obanat eller stig nedför så kan man också försöka hitta balansen genom att jobba med armarna. För det går rätt fort när det är ojämnt och man släpper på. Då är armarna ett bra verktyg.

Och uppför då?

– Det kräver mycket hjärta och det kräver mycket träning det också. Det är helt andra muskler som får jobba.

Hur är det med steglängden och frekvensen?

– Försök korta ner stegen och öka frekvensen och försök också hitta en bra rytm i uppförsbacken. Man ska inte ta i och sedan bli trött så att det går långsammare efter ett tag. Utan man ska försöka ta sig an backen i ungefär samma hastighet och hålla den fart man tror man klarar, säger Andreas Svanebo.

Med en spolierade löparsäsong bakom sig kan den regerande bergakungen i alla fall se fram emot att göra debut som tävlingsarrangör. Veckan efter Berg till berg är det Stenstansloppet, som han arrangör tillsammans med Northcar och Sundsvalls Tidning.

Loppet går över 7,5 kilometer och arrangeras under Stenstansdagarna.

– Det blir jag som får hålla i trådarna där. Vi vill ha en ganska lätt bana, som inte är för lång. Vi kör en breddsatsning och inte ett stenhårt lopp, säger Andreas Svanebo.

Mer läsning

Annons