Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergsåkers rektor: Det är förbjudet att leka i bäcken

/
  • Föräldrar kräver att vägtrumman i bäcken vid Bergsåkers skola förses med ett galler så att inga barn kan dras in. Rektorn svarar att det är förbjudet för skoleleverna att leka där. ST i går.

– Det är förbjudet att leka vid vägtrumman och de vet de flesta elever.
Det säger Yvonne Söderberg, rektor på Bergsåkers skola, angående föräldrakritiken om den livsfarliga lekplatsen i bäcken.

Annons
I går skrev ST om föräldern Bernt Österlund som tröttnat på att skolan, trots påpekanden, inte sätter upp ett galler för en vägtrumma i bäcken, som rinner nära skolgården. Enligt honom leker skolbarn där under rasterna och han är rädd för att någon ska dras in i den 20 meter långa och krökta trumman.
Yvonne Söderberg är rektor för årskurserna tre till sex. Hon säger att hon inte känner till att föräldrar krävt galler för trumman. Platsen är dessutom förbjudet område för eleverna.
De får inte vara vid vägtrumman över huvud taget. Men alla elever gör ju inte som man säger, det finns ett par, tre stycken som inte har lyssnat på vad vi har sagt, säger Yvonne Söderberg.
En annan del av bäcken, närmare skolbyggnaden, är däremot tillåten för lek.
Under den här årstiden när det är jättelitet vatten har de fått tillåtelse att åka kana där. Men framöver, när det tinar, är det absolut förbjudet att vistas i bäcken, säger Yvonne Söderberg och tillägger att det är bra att frågan nu kommer upp.
Frågan är vem som har ansvar för vägtrumman. Pelle Holmbom, vägområdeschef vid fastighetskontoret, kunde på rak arm i går inte säga om trumman är kommunens ansvar eller om den hör till skolområdet.
Jan Eriksson, ansvarig för skötseln av kommunens utemiljöer, håller med om att platsen kan bli riktigt farlig för barn när vårfloden kommer. Han såg att barn lekte i bäcken förra året när han och hans mannar röjde sly.
Det är väl ingen större kostnad att sätta för ett galler. Skulle det hända något nu när det påtalats så vore det ju förfärligt, säger han.
Men han har ingen budget för något sådant arbete, utan hänvisar till sin namne Jan Eriksson, chef på fastighetskontorets vägavdelning. ST sökte honom i går men han hade semester.

Mer läsning

Annons