Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bergsjös örnnäste öppet

Adolf Hitler ville göra sitt Örnnäste slutet och otillgängligt.
Ove Strindlund, Bergsjö, och Robert Viltok, Hudiksvall, har döpt Kyrkbybergets toppstuga i Bergsjö till Örnnästet men gjort den till en öppen konferensanläggning. Den invigs på lördag.

Annons
Örnnästet är ett av de ben som båda står på. Strindlund driver ett eget företag som byggare och svetsare. Viltok är byggare och musiker för Sigge Hill, var tidigare med i Iggesundsgänget. Eftersom Sigge är i Bangladesh tillsammans med sambon Karolina Norman har det inte blivit så mycket spelande på sistone.
Utsikten från Bergsjös Örnnäste är storslagen. Bergsjö centrum är vackert från toppen, den slitna skolan ser från ovan rentav läcker ut i arkitekturen. Vindkraftverken i Stocka och havet ses i sydöst från Örnnästet som ändå ligger bara 140 meter över havet.
Det är en rejäl stigning längs vägen från Bygge, en promenadstig från Bergsjö centrum är ett alternativ till en brant biltur.
Ove Strindlund och Robert Viltok har fått råd av Stefan Haglund, tidigare kommunchef och vd för Hälsinglands turistorganisation.
Vi planerar att utveckla stället efterhand,
säger de när vi sitter på verandan som byggs med kraftigt stomvirke.
Stugan brann för 35-talet år sedan. Ägaren Bergsjö gymnastikförening fick försäkringspengar och byggde upp en rejäl, isolerad boning som dock nyttjats litet på senare år.
Strindlund och Viltok köpte stugan för tre år sedan och har även köpt loss en tomt på 2 500 kvadratmeter.
El finns på bergstoppen, inget vatten. Det fraktas i tankar. Avloppsfrågan återstår också att lösa. På planeringssidan finns även att bygga till för övernattning.
Stugan är smakfullt inredd med ett gigantiskt Karl-Ove Ljunglöf-sågat furubord.

Mer läsning

Annons