Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Berusad styrman förde befäl på olycksfartyget

Den styrman som förde befäl på Karen Danielsen då fartyget seglade på Storabältbron i torsdags hade en alkoholhalt i blodet på minst 1,55 promille, visar obduktionsrapporten som blev klar på måndagen.

Annons
Styrmannen omkom vid påseglingen. Hans kropp hittades dagen efter kollisionen; han hade ramlat ur den kraftigt demolerade styrhytten.
Fartygets kapten, som överlevde olyckan med skador, hade ingen alkohol i blodet enligt de prover som tagits.
Polisen har hittills förhört kaptenen endast en gång, på hans väg till sjukhuset och operationsbordet. Han kommer därför att förhöras så snart som möjligt igen och det polisen särskilt vill ha svar på är om kaptenen visste att styrmannen på bryggan var berusad.
Fem av de tio besättningsmedlemmarna hade mönstrat på strax före olyckan och har inte kunnat uttala sig om arbetsklimatet ombord och huruvida styrmannen hade alkoholproblem.
Polisen i Nyborg räknar med att ha sin utredning klar inom en vecka. Efter det tar Sjöfartsstyrelsen över för att avgöra i vilken mån kaptenen kan anses ansvarig för styrmannens berusade tillstånd.
De övriga nio ombord räddades efter olyckan. Kaptenen hade brutit några revben och en person i besättningen hade ådragit sig lindriga skador.
Det danskägda containerfartyget Karen Danielsen brakade utanför farleden in under Storabältbron och kilades fast cirka 800 meter från Fyn. På platsen är segelhöjden 18 meter.
Efter olyckan stoppades brotrafiken mellan Fyn och Själland i fyra timmar. Först när fartyget hade dragits loss vid midnatt släpptes fordonstrafiken fram igen.
Minst två personer borde ha funnits på bryggan under färd i mörker på Stora Bält, säger Lars Jacobsen, chef för Sjöfartsstyrelsens uppklarningsenhet.

Mer läsning

Annons