Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Beslut går upp i rök

Kommunala beslut följs i bland inte upp. Det händer att de försvinner i tomma intet. Det visar en revisionsrapport för Nordanstigs kommun.

Annons
Öhrlings Ove Axelsson, som undersökt vad som hänt med åtta kommunala beslut, anser att det i fattade beslut ska framgå när ett beslut ska vara verkställt och återrapporterat.
Det bör också framgå av beslutet vem som ska verkställa det.
Ett exempel på hur ett ärende kan fastna i den kommunala kvarnen kan en motion om tjänstegarantier från 1999 vara. Kommunstyrelsen har efter sex år ännu inte satt klorna i motionen eftersom den är osäker på vad som omfattas av tjänstegarantier.
Motionen fick ett ja 2004 men enligt förslaget i motionen skulle arbetet vara klart redan i juni 2000.
Till skillnad från kommunstyrelsen har omsorgsnämnden följt motionen.
Ett beslut om arkivverksamheten glider också omkring. Kommunstyrelsen beslutade för över ett år sedan att ledningskontoret skulle utreda om folktandvårdens gamla lokaler i Bergsjö skulle kunna användas som arkivlokaler. Beslutet har ännu inte verkställts och någon utredning är inte klar. Det finns heller inget krav från kommunstyrelsen om när utredningen ska vara klar.
Ett förslag från skolnämnden 2003 om att inrätta ett kompetensråd nådde kommunstyrelsen för beslut efter två år. Vid det senaste sammanträdet beslutades att inrätta ett råd.

Mer läsning

Annons