Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilförsäljningen mattades i mars

Det är fortsatt full fart på lastbilsförsäljningen.
Men registreringen av nya personbilar mattades i mars.

Annons
I mars registrerades 23 936 nya personbilar, enligt branschorganisationen Bil Sweden. Det är en minskning med 5,0 procent jämfört med motsvarande månad förra året. Minskningen förklaras till stor del av att mars i år innehöll fler helgdagar jämfört med mars i fjol.
 Men vi märkte en viss avmattning i bilhallarna i mars, säger Bil Swedens vice vd Ulf Perbo.

Volvo etta
Men det rekordhöga bensinpriset har näppeligen hunnit få effekt ännu. Speciellt på landsbygden påverkas inte heller bilinnehavet särskilt mycket av höjda bränslepriser, människor är så pass beroende av bilen. Däremot minskar sannolikt körsträckorna, enligt Ulf Perbo.
Hittills i år har 59 556 nya personbilar registrerats. Det är en ökning med 1,1 procent jämfört med motsvarande period i fjol och ligger i linje med prognosen om oförändrad försäljning under helåret 2005.
Tätplatsen bland personbilarna har Volvo V/C70 med 5 858 registreringar hittills i år, jämfört med 6 136 under motsvarande period i fjol. Tvåa är Volvo V50 med 2 766 (526) och trea Saab 95 med 2 654 (3 116).

Bra ekonomi
Det går fortsatt tungt för Saab Automobile som tappar marknadsandelar. Både 95 och 93 har sålt klart sämre hittills i år, jämfört med motsvarande period i fjol.
Samtidigt fortsätter försäljningen av lätta lastbilar att öka rejält:
 Det tyder på att det går bra i ekonomin. Företagen är i behov av transporter, säger Ulf Perbo.
I mars ökade försäljningen av lätta lastbilar med tio procent till 2 723 stycken. Hittills i år ligger ökningstakten på 24 procent.
Nyregistreringarna av tunga lastbilar, över 16 ton, var oförändrade på 364 i mars. Volvos registreringar minskade med 6,5 procent och Scanias med 5,0 procent.

Mer läsning

Annons