Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blair möblerar om i regeringen efter knapp valseger

Tony Blair vilade inte på lagrarna efter att på fredagen som valsegrare ha fått drottning Elizabeths nådiga godkännande att bilda ny brittisk regering. Redan på kvällen genomförde han en ommöblering av sin ministär.

Annons
Tungviktarna finansminister Gordon Brown och utrikesminister Jack Straw sitter kvar på sina poster.
Däremot får försvarsminister Geoff Hoon gå. Hoon var försvarsminister under Irakkriget och ledde också departementet när vapenexperten David Kelly begick självmord sedan han identifierats som källan till uppgiften att rapporter "piffats upp" för att motivera krigsinsatser i Irak. Hoon blir nu underhusets talman.
Aldrig tidigare har Labour vunnit tre val i rad, men segeryran grumlas av att majoriteten är både mindre och skakigare än tidigare.
 Det är en oerhörd ära att bli vald till en tredje mandatperiod. . . Jag har lyssnat och jag har lärt mig, och jag tror att jag har en tydlig bild av vad folk väntar sig, sade Blair vid återkomsten till 10 Downing Street efter en lunchutflykt till Buckingham Palace.
Då var lejonparten av rösträkningen klar, och Labours majoritet bland underhusets 646 ledamöter ser ut att landa kring 70. Det är en svidande tillbakagång jämfört med jordskredssegrarna 1997 och 2001, då majoriteterna blev 179 respektive 161 mandat.

Jaguar
Men tack vare en explosion i antalet poströster har valdeltagandet ändå vänt uppåt igen efter historiskt låga 59 procent förra gången, då Blair signalerade ödmjukhet genom att åka simpel Vauxhall mellan premiärministerbostaden och drottningens palats.
Icke så nu i en ståndsmässig Jaguar dundrade premiärministern ut från palatset trots att vaktavlösningen pågick för fullt, och lät trotsig och stolt inför det församlade medieuppbådet på Downing Street.
 När jag stod här för åtta år sedan var jag mycket yngre och mindre erfaren. Nu har vi jag, regeringen erfarenheten och kunskapen för att kunna leverera.

Öppet fientliga
Före fotoposerandet med hustrun Cherie och de fyra barnen i vårsolen uttryckte han också hopp om att kunna lägga oenigheten om Irak bakom sig och "fokusera på framtiden, i Irak och här".
Men de senaste åren, sedan både Storbritannien och Labour splittrats av Irak, har visat att Blair i kontroversiella frågor behöver starkare stöd än det han nu får.
Sedan kriget har Blair haft en grupp på 3040 öppet fientliga Labourledamöter i underhuset. Och listan över omröstningar där regeringens majoritet krympt till bara några tiotal röster en buffert som alltså inte räcker efter detta val börjar bli lång: Irakfrågan inför kriget 2003 följdes samma höst av ny hälsovårdsreform, förra året var det studentavgiftssystemet och i år den omtvistade antiterrorlagen.

EU-rester i knät
Bedömare tror därför att Blair version tre blir bra mycket svagare. Bland de frågor han kan få svårt att lotsa igenom finns de, för utlänningar obegripligt kontroversiella, planerna på id-kort för alla britter, samt nästan per automatik allt som har med EU att göra.
Blair har redan antytt att tanken på att få in Storbritannien i eurozonen är död för tillfället.
En hägrande jätteprestation vore att få brittiska folket att nästa år rösta ja till EU:s nya konstitution. I stället ser kanske fransmän och nederländare i sina folkomröstningar om några veckor till att EU-författningen skjuts i sank och Blair får resterna i knät när Storbritannien blir unionsordförande vid halvårsskiftet.

Mer läsning

Annons