Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blairs nya regering förebud om avgång?

Premiärminister Tony Blairs ommöblering av den brittiska regeringen efter den historiska valsegern blev mer en fintrimning. Men den nya ministerlistan tolkas som att ett maktöverlämnande till finansminister Gordon Brown rycker närmare.

Annons
Sedan valsegern blivit klar i fredags fick ministeraspiranterna fem minuter var med Blair i residenset på Downing Street. Den evige maktrivalen Brown var den ende som drog rejält över tiden först efter nära en timme kom han ut, brett leende.
Alla tunga namn stannar på sina platser, förutom den av Irakkriget hårt ansatte Geoff Hoon som förlorar försvarsposten till John Reid.
Men förklaringen till Browns leende hittas längre ner i listan, där bland annat två av hans närmaste män befordrats. Tidigare immigrationsministern Des Browne blir vice finansminister och Douglas Alexander får den inför EU-ordförandeskapet nästa halvår viktiga europaministerposten.

Nästa år
Det anses vara belöningen för att Brown lagt rivaliteten åt sidan och därmed starkt bidrog till att Labour för första gången vunnit tre val i rad. Men att Brown nu nästan får mer av äran kan komma att stjälpa Blairs plan på ytterligare en hel mandatperiod som premiärminister.
 Det bör bli en ettårig övergångsperiod. Tony måste inse att valet skulle ha blivit en total katastrof utan Gordon vid hans sida, säger en källa nära Brown till The Independent.
Andra brittiska medier tror också på en sådan variant, att Blair avgår nästa år. Höga källor inom Labour talar enligt The Times om ett maktöverlämnande om 18 månader.
Det skulle innebära att Blair tar en sista chans att bli historisk genom att försöka få till ett ja till EU-konstitutionen i en folkomröstning nästa år, och sedan så bara 52 år han är drar vidare till någon prestigefylld internationell post.

"Gradvis död"
De högerlutande Londontidningarna är besvikna över att Blair inte gör som Tory-ledaren Michael Howard, som i fredags efter valförlusten meddelade att han ska avgå. "Det är dags att gå", skriker Daily Express förstasida till Blair, medan Daily Mail hävdar att han går mot "en gradvis politisk död".
Men den nya Labourregeringens ställning avgörs också av hur den klarar det bistra faktum att dess majoritet nu kapats med nästan 100 mandat till knappt 70 i det 646 man starka underhuset. Hoppfulla Tories tror att regeringen kan köra fast och att det nu blir ombytta roller mot när unge Blair kom fram 1994: Om Tories väljer en ung förmåga som efterträdare till 63-årige Howard hoppas de kunna sopa banan med ett stagnerat Labour i nästa val 2009 eller 2010, så som Blair gjorde med John Majors Tories 1997.

Mer läsning

Annons