Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bodmyran på väg bli naturreservat

/
  • Bodmyran i norra Gnarp, prioriterad för att bli ett naturreservat. I Gnarp finns sedan tidigare naturreservat norr och söder om Sörfjärden samt ön Gran. Även mellan Norrfjärden och Dyråsand är ett naturreservat på gång.

Bodmyran vid Åsvallen i Gnarp är på väg att bli ett naturreservat.
- Den är högprioriterad. Om ett par år kan reservatsbildningen vara klar, bedömer länsstyrelsens Peter Ståhl.

Annons
Ett första steg i bildandet är att ett par skogsägare, Hans Betulander/Lena Jonsson respektive Ann-Britt Englund-Söderström, inte får avverka skog intill myren. Länsstyrelsen har fattat ett beslut om förbud.
Myren är på cirka 126 hektar och ett 15-tal markägare berörs.
Länsstyrelsen kan komma att köpa in marken men det kan även bli möjligt för markägarna att stå kvar som ägare mot att de förbinder sig att inte avverka. Vad gäller själva myrytan, som klassas som värdelös för skogsbruket, kan det troligen enbart bli frågan om kompensation för jakträtt för markägarna. Jakt lär dock bli tillåten även efter reservatsbildande.
Varför är då Bodmyran intressant?
Det är en högmosse med torvuppbyggnad som är störst i mitten. Det sluttar mot kanterna, som höjdkurvor, förklarar Peter Ståhl.
Och myren är orörd.
Bodmyran ligger bara ett par hundra meter norr om Åsvallens fäbod som i sin tur klassas som av riksintresse i natur- och kulturfrågor.


600 hektar i Hassela

Bodmyran och Flottåns källflöde i Hassela är de enda myrområden i Nordanstig bland som 25 i Gävleborg som är aktuella för att bli reservat.
För Flottåns källflöde handlar det om hela 600 hektar Holmenägd skog. Medelpadsmyran, Stormyran och Kringelmyran ingår i objektet.
I Hudiksvall finns inte ett aktuellt område, i Ljusdal nio.

Mer läsning

Annons