Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bosnienserber medger Srebrenica

Annons
Ett bedrägligt lugnt vilade över Etiopiens huvudstad Addis Abeba på torsdagen. Människor håller sig hemma medan militärkonvojer kontrollerar gatorna, berättar Monica Lindvall, chef för Rädda Barnen i Etiopien för TT.
Oroligheterna har sin grund i valet den 15 maj. Enligt oppositionen manipuleras valresultatet. När regeringen beslöt att skjuta på offentliggörandet av det officiella valresultatet utbröt studentdemonstrationer. Polis och militär har de senaste dagarna skjutit mot demonstranter och 26 människor har dödats.
USA är övertygat om att det krigsbrottsåtalade Ratko Mladic snart kommer att gripas. USA:s biträdande utrikesminister Nicholas Burns sade på torsdagen att den förre överbefälhavarens dagar som rymling undan rättvisan sannolikt är räknade.
Den serbiska regeringen dementerar samtidigt rykten om att den bosnienserbiske förre överbefälhavaren ligger i förhandlingar om utlämning till Haag.
En indisk författare och miljöaktivist varnar för miljökatastrofer och utbredd fattigdom i spåren av den ekonomiska boomen i landet.
Indiens ekonomiska uppsving orsakar stora miljöproblem och gör människor blinda för den misär som hundratals miljoner fattiga lever i, säger författaren Arundhati Roy i en Reutersintervju. Roy vann Bookerpriset 1997 för sin roman "De små tingens Gud".
Roy säger att en dröm om konsumtion har "sålts" till de fattiga.
 Tanken att göra en miljard människor till konsumenter är skrämmande.
Israels högsta domstol (HD) avvisade på torsdagen ett försök av judiska bosättare att omintetgöra den israeliska utrymningen av Gazaremsan. Det innebär att det sista stora juridiska hindret för utmarschen i sommar avlägsnades.
Hundratals bosättare och företag i industriområdet vid gränsen GazaIsrael hade lämnat in tolv överklaganden med krav på att reträttlagen skulle underkännas. Men alltihop avvisades av tio av de elva domarna, som också nästan utan ändringar godkände ett kompensationspaket till de 9 000 bosättare som ska lämna Gaza.
Europa behöver en vision. Att öka biståndet för att bekämpa fattigdom kan vara det som lyfter, enligt det irländska rockbandet U2:s sångare Bono.
 Förstör nu inte detta! manade Bono jämsides med EU-kommissionens ordförande José Manuel Durão Barroso inför EU-toppmötet där även bistånd står på agendan.
Det är meningen att EU:s ledare på mötet i Bryssel 1617 juni ska bekräfta de mål för biståndsnivåer som deras biståndsministrar slog fast, på förslag från EU-kommissionen, för några veckor sedan.
Den irakiska regeringen erbjöd på torsdagen sunnimuslimerna en kraftigt utökad roll i utformandet av den framtida konstitutionen. Förhoppningen är att detta ska dämpa den våldsvåg som härjar i Irak.
Sunnimuslimerna å sin sida är missnöjda och vill inte acceptera erbjudandet.
Förslaget är att den grupp på 55 personer, som skissar på ett konstitutionsförslag till den 15 augusti, utökas till 69 personer. Av dessa kommer 15 vara sunnimuslimer mot tidigare två stycken.
På söndag och måndag folkomröstar italienarna om huruvida barnlösa par ska få mer hjälp än hittills. Embryoforskningen berörs också.
Katolska kyrkan ser nuvarande lagar som det minst onda av flera onda ting och förordar att folk ska låta bli att delta i folkomröstningen; om mindre än 50 procent deltar blir resultatet ogiltigt.
Jämställdhetsminister Stefania Prestigiacomo förordar ja. När hon drog i gång ja-kampanjen förra veckan betonade hon de svaga punkterna i nuvarande lagstiftning som hennes egen regering har godkänt och som också stöds av delar av oppositionen.
Desillusionerade zimbabwier struntade i stor utsträckning i en utlyst masstrejk på torsdagen. Organisatörerna av strejken hävdade dock framgång och att varannan arbetare i Zimbabwe stannat hemma under första halvan av tvådagarsaktionen.
 "Stanna hemma"-uppmaningen har följts av arbetare, men företag har hållit öppet. Vi uppmanade faktiskt inte affärsfolk att hålla sig borta, sade Lovemore Madhuku, ordförande i Broad Alliance, gruppen som utlyste strejken i protest mot våldsamma upprensningar i zimbabwiska slumområden.
Enhälligt och snabbt har Österrikes direktvalda parlament, nationalrådet, ändrat grundlagen för att hindra en nazianstruken politiker att bli talman.
Därför slipper förbundsrådet, den kammare som väljs av delstatsparlamenten, att från den 1 juli ledas av Siegfried Kampl. Den 68-årige borgmästaren från delstaten Kärnten anser nämligen att soldater som i krigets slutskede deserterade från tyska armén delvis var "kamratmördare". Han har också beklagat den "brutala förföljelsen" av nazister efter kriget.
En av Nordkoreas främsta förhandlare påstår att hans land har "tillräckligt med kärnvapen för att försvara sig mot en amerikansk attack".
Och fler kärnvapen ska framställas, tillade Kim Gye-Gwan.
Vice utrikesminister Kim Gye-Gwan, som leder Nordkoreas delegation vid sexpartssamtalen om kärnvapen, intervjuades i det amerikanska tv-programmet ABC News natten till torsdagen.
På frågan om Pyongyang bygger fler kärnvapen svarade Kim ja.
Enligt en hemligstämplad rapport har den amerikanska underrättelsetjänsten missat över ett dussin stora militära projekt i Kina de senaste tio åren, uppger tidningen The Washington Times.
I rapporten, som utarbetats av nuvarande och före detta tjänstemän i underrättelsetjänsten, anges den kinesiska sekretessen som ett skäl till misslyckandet. Men även amerikanska underrättelseagenter får kritik för att de inte samlat in pålitlig information om den kinesiska militären.
En domare i Kenya underkände på torsdagen mordåtalet mot fyra kenyaner som anklagades för två terrorattentat mot israeliska mål.
 Allah Akbar! (Gud är stor!) ropade de fyra männen lättat.
Männen anklagades för bombningen av det israeliskägda Mombasa Paradise Hotel och försöket samma dag att skjuta ner ett israeliskt plan.
En av dem grät av lättnad när domslutet tillkännagavs.
 Eftersom självmordsbombarna dog under attacken finns det inga som helst bevis som kopplar de åtalade till morden, sade domaren John Osiemo i Nairobi.
President George W Bush öppnade på onsdagen dörren på glänt för en eventuell stängning av det amerikanska fånglägret Guantánamo efter den senaste tidens ökade kritik.
Bland kritikerna finns USA:s förre president och människorättsförkämpen Jimmy Carter.
 Vi undersöker alla alternativ hur vi bäst ska kunna uppnå vårt viktigaste mål, att skydda USA. Vad vi inte vill göra är att släppa ut någon som kommer tillbaka och skadar oss, sade Bush i en intervju i tv-kanalen Fox News när han fick frågan om fånglägret borde stängas.
Tysklands högsta domstol friade på torsdagen marockanen Abd al-Ghani Mzoudi.
Mzoudi har misstänkts för inblandning i 11 september-attentaten i USA.
Han friades i februari 2004 av en domstol i Hamburg från anklagelserna på grund av brist på bevis. Domen överklagades då av riksåklagaren och målet gick till Tysklands högsta domstol i Karlsruhe.
Mzoudi var bekant och umgicks med den ledande flygplanskaparen Muhammad Atta och andra medlemmar av Hamburgcellen som spelade en huvudroll i 11 september-attackerna 2001.
Burmas armé gör civila till måltavlor i kriget mot karengerillan. Vanliga människor dödas och förflyttas med våld, rapporterade Human Rights Watch på torsdagen.
Sexuellt våld, tvångsarbete och plundring av byar tillgrips ofta av armén enligt rapporten. Burmas regering tvingar också bybor att medverka i kriget, rapporterar det USA-baserade HRW.
"Regeringen tillåter fortfarande den burmesiska armén att döda och driva ut folk från deras byar fullständigt ostraffat", sade HRW:s Asienchef Brad Adams i ett uttalande.
Litauen tycks bli det andra landet i världen efter Sverige som förbjuder köp av sexuella tjänster.
Hittills har bara de prostituerade kvinnorna straffats enligt litauisk lag, vilket är en ordning som man inte varit nöjd med på politiskt håll.
 Vår inställning är att antingen ska båda parter straffas eller också ingen, säger Igoris Bazylevas, kanslichef vid det litauiska inrikesdepartementet, till TT.
Förslaget kommer att tas upp till en slutlig omröstning i parlamentet troligen i höst.
Danskarnas inställning till EU-konstitutionen har förändrats dramatiskt på bara några få dagar.
Två opinionsmätningar, för Börsen och Berlingske Tidende, visar att en majoritet av danskarna är negativa till EU-fördraget. Därmed kan regeringen och Folketingets övriga ja-partier räkna med ett nederlag om en folkomröstning om fördraget genomförs som planerat den 27 september.
Enligt mätningen från Greens Analyseinstitut i Börsen skulle 39,5 procent av danskarna rösta nej. 30,8 procent skulle rösta ja medan 29,7 procent inte har bestämt sig.
För första gången medger nu den bosnienserbiska regeringen att polisstyrkor från Serbien deltog i massakern i Srebrenica sommaren 1995, skriver Sarajevotidningen Oslobodjenje.
Omkring 8 000 muslimska män och pojkar mördades i massakern.
Medgivandet görs enligt tidningen i en rapport från en regeringskommission som utrett massakern. "Det bosnienserbiska inrikesdepartementet i samverkan med kommissionen har bekräftat inblandningen i Srebrenica-massakern av serbiska inrikesdepartementets styrkor under Ljubomir Borovcanins befäl", citerar Oslobodjenje.

Mer läsning

Annons