Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostäder av Sörfjärdens sjöbodar

/
  • Idyll i Sörfjärden som är behäftad med många frågetecken och som kommer att granskas.

Fiskebodar vid Gnarpsåns utlopp i Sörfjärden har förvandlats till bostäder med inglasningar, planerade balkonger med mera.
Sörfjärdens fiskehamnsförening vill genom ordförande Bengt-Åke Berglin ha besked av kommunen om vad som gäller enligt byggnadsplanen.

Annons
Fiskebodar disponeras utan avtal. Bengt-Åke Berglin, ordförande för fiskehamnsföreningen, noterar i skrivelsen till kommunen att vissa fiskebodar är lös egendom. Hur köpet av dispositionsrätten för andra bodar gått till är ovisst, skriver han.
Berörda i hög grad är även gistvallarna som Sörfjärdens fiskehamnsförening är på väg att köpa av Gnarps skifteslag. Sedan tidigare har föreningen haft nyttjanderätten för evig tid.
Frågorna kompliceras även av avloppsproblematiken. Redan i våras tog fiskehamnsföreningen upp den. Det har kommit uppgifter till kommunen om att avlopp går direkt ut i Gnarpsån. Ärendet om Sörfjärdens vatten- och avloppsfrågor har stannat i den kommunala hanteringen.
De som disponerar fiskebodarna har framfört önskemål om att anlägga parkeringsplatser och avloppsanläggningar på gistvallsområdet.
Miljöchefen Uno Norberg kan i dagsläget inte ge några klara besked. Han konstaterar att det finns många olika uppfattningar om vad som ska gälla.
Nordanstigs byggnadsnämnd har hittills tagit en mycket låg profil i frågor om det alls är tillåtet att göra bostäder av fiskebodar. När ett sådant fall kom upp i Mellanfjärden i sommar, en ansökan om enbart ett rum, blev det nej för den sökande.
Bengt-Åke Berglin begär att fiskehamnsföreningen ska få träffa stadsarkitekten Sam Sandström.

Mer läsning

Annons