Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bosvedjan förlorar sin egen vårdcentral

Vårdcentralen i Bosvedjan ska inte bara flytta till Skönsberg.
De båda vårdcentralerna slås också ihop till en. Trots tidigare försäkringar om motsatsen.
Det avslöjar Markus Kallioinen, chef för primärvården i Medelpad.

Annons
Jag har informerat cheferna och på tisdag har jag en information till alla anställda. Det är inte hundraprocentigt klart än, säger han.
Protesterna från Bosvedjan har varit omfattande inför flytten av vårdcentralen till stadsdelen Skönsberg i slutet av maj för att spara pengar.
Ledande politiker lugnade invånarna med att deras läkare visserligen ska flytta till nya lokaler, men att Bosvedjans vårdcentral ska fortsätta som en egen enhet parallellt med den i Skönsberg.
Nu bryts det löftet. Markus Kallioinen driver på hårt för att slå ihop de båda vårdcentralerna helt och hållet.
Jag sa redan i december, att det ska ske på sikt. Så tolkar jag det politiska beslutet att förtäta vårdcentralerna i länet, säger han.
Han vägrar att närmare motivera sammanslagningen förrän han träffat de anställda. Men klart är att han vill driva igenom förändringen så fort som möjligt, även om det inte sker omedelbart efter flytten.
Eva Rudström, sjuksköterska och en av de protesterande Bosvedjeborna, är upprörd över löftesbrottet.
Jag har flera hundra vittnen på att landstingsstyrelsens Fredd Sandberg lovat oss att det ska vara två olika vårdcentraler även i fortsättningen, säger hon.
Fredd Sandberg (s) är lika förvånad som Rudström över det nya budskapet.
Det är synnerligen märkligt. Jag har inte ens tänkt tanken att det skulle bli en sammanslagning. Det är inte min tolkning av det politiska beslutet. Jag måste ta upp det här i min partigrupp, säger han.
Eva Rudström befarar att de kända problemen med läkarbrist och dålig arbetsmiljö i Skönsberg kommer att sprida sig till bosvedjedelen om vårdcentralerna slås ihop.
Markus Kallioinen inser att hans förslag inte kommer att väcka några applåder.
Det blir inget lätt beslut. Det kan bli problem att slå ihop två olika kulturer inom samma väggar. Men läkarbristen i Skönsberg är på väg att lösas, säger han.

Mer läsning

Annons