Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Boverket vill underlätta för hyreskooperativ

Att bo i kooperativ hyresrätt är inte lätt — boendeformen särbehandlas negativt, konstaterar Boverket som ger förslag på bättring.

Annons
På regeringens uppdrag har Boverket undersökt förutsättningarna för att bo i kooperativ hyresrätt. Och utredningen konstaterar att exempelvis i jämförelse med bostadsrättsformen så behandlas kooperativt hyresrättsboende orättvist.
Ett exempel är att man kan få uppskov med reavinstbeskattning från villa- eller bostadsrättsförsäljning i väntan på nya objekt. Dock inte när man planerar att göra en upplåtelseinsats till en kooperativ förening.
Det vill Boverket ändra på.

Populärt
En annan orättvisa som Boverket pekar på är att en bostadsrättsförening som sparar till framtida underhåll får mycket bättre skattevillkor än en kooperativ hyresrättsförening.
 Det finns ett antal orättvisor som bör rättas till, säger Boverkets utredare Lars Malmgren till TT.
I utredningen ingår också en omfattande enkätundersökning där boende i alla boendeformer tillfrågats om sitt intresse för kooperativt hyresrättsboende. Över hälften av de tillfrågade totalt över 2 000 hushåll säger att kooperativ hyresrätt är den boendeform de framför allt skulle välja, rapporterar Sveriges Radios Ekoredaktion.
 Även bland de som i dag bor i bostadsrätt är intresset mycket stort, säger Lars Malmgren.

Två modeller
Det är dock inte så vanligt med kooperativa hyresrättsföreningar. Stockholms kooperativa bostadsförening, SKB, är störst i landet med 6 500 lägenheter. Därtill finns ytterligare ett 50-tal föreningar.
 Men vi tror att det boendeformen har ett stort behov att fylla i framtiden, exempelvis som en boendeform för äldre, säger Lars Malmgren.
Kooperativt hyresrättsboende kan delas in i två modeller: hyresmodellen, där en förening hyr ett helt lägenhetsbestånd i klump, eller ägarmodellen, där föreningen äger huset på samma sätt som en bostadsrättsförening, fast där insatserna hålls nere och det inte är möjligt att göra vare sig vinst eller förlust på lägenhetsaffärer.
 Det som många upplever som lockande är just att slippa spekulerandet och de höga priserna samtidigt som man ändå har möjlighet att påverka sin hyra, säger Lars Malmgren.

Mer läsning

Annons