Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra utbildningar i pedagogik

De som valt att läsa pedagogik vid högskolan får en bra utbildning, enligt Högskoleverkets granskning.

Annons
Landets samtliga utbildningar i pedagogik och de närliggande ämnena didaktik och pedagogiskt arbete får godkänt av Högskoleverket. Ämnena finns vid 25 universitet och högskolor.
 Vill man läsa pedagogik så är läget gott, summerar projektledaren Lisa Jämtsved Lundmark vid Högskoleverket.
Pedagogik, vetenskapen om undervisning, är det näst största högskoleämnet efter företagsekonomi och har cirka 35 000 studenter. Det ligger nära till hands att tro att de flesta är lärarstudenter, men så är inte fallet.
För en tid sedan lämnade Högskoleverket en mycket kritisk rapport om landets lärarutbildningar. En del av kritiken gällde just att pedagogiken utgjorde för liten del.
 Vid flera lärarprogram ges bara ett fåtal poäng i pedagogik. Gemene man har en bild att man läser mycket pedagogik om man ska bli lärare men så behöver det inte vara, säger Lisa Jämtsved Lundmark.
En del av dem som läser pedagogik är i stället yrkesverksamma lärare som fortbildar sig. Men även många andra yrkesverksamma kompletterar sin utbildning med pedagogik. De allra flesta, tre av fyra, är kvinnor och många av dem läser på deltid och/eller på distans. Den studieformen öppnar möjligheter för många som annars hade avstått, konstaterar Högskoleverket.

Mer läsning

Annons