Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bråda dagar för vedeldare

Det är bråda tider för dem som eldar med ved. Så här års står många och kapar och klyver på gårdsplanen. Det innebär mycket jobb — men samtidigt sparar de många tusenlappar.

Annons
Helst ska veden fällas på vintern, kapas och klyvas tidigt på våren för att hinna torka ordentligt till nästa vinter. Blir jobbet gjort senare bör man vänta ytterligare ett år innan man eldar med den.
Riktigt torr ved ger nämligen fyra gånger mer energi än nyhuggen.
Många villaägare med vedpanna har därför bråda dagar på våren.
Stefan Maina i Holm är en av dem.
Den jobbigaste tiden är nu, konstaterar han.
För några år sedan köpte han in sig i en maskin som både kapar och klyver och som via ett transportband för bort vedträna till en stor hög.
Ändå tar hanteringen tid. Stefan Maina räknar med att behöva 1520 kubikmeter ved till uppvärmningen av huset. Han uppskattar att han ägnar åtminstone tre dagar bara åt att stå vid maskinen och kapa.
Dessutom går det mycket tid till att hantera veden även i övrigt. Varje vintermånad går exempelvis en halvdag åt till att fylla på i pannrummet. Dessutom måste han då ägna en kvart om dagen åt att elda.
Det är nog lätt hänt att man underskattar tiden man lägger ned, konstaterar han.
Familjen Maina eldar jämt med ved. Bara om de reser bort vintertid sker uppvärmningen med el.
Stefan Maina räknar med att kostnaden för ved och utgifter kring hanteringen kostar totalt 78000 om året. Han tror att pellets skulle kosta minst det dubbla, men har ändå funderingar på att byta.
Jag skulle egentligen vilja göra andra saker av min tid, förklarar han.
Han är inte den enda i trakten som eldar med ved. De som inte har egen skog köper ofta direkt av någon skogsägare till massavedpris. För dem som har möjlighet att själva fälla och forsla hem bränslet finns ytterligare pengar att spara.
Men det gäller som sagt att man kan avvara tiden.

Fakta/Vedeldning
Var femte villa i Sverige eldas huvudsakligen med ved.
Ved är ett ekologiskt bra alternativ eftersom det är ett inhemskt förnyelsebart bränsle.
Kostnaden för en modern vedpanna med ackumulatortank samt för installationen blir lätt 7080 000 kronor.
Besparingen jämfört med el är mellan 10 000 och 12 000 kronor årligen för ett genomsnittshus, räknat på massavedspris och kostnader för hanteringen.
Miljögodkända pannor är viktiga för att utsläppen inte ska bli onödigt stora. Felaktig eldning och äldre pannor kan leda till utsläpp av ämnen som kan orsaka allt från luftvägsbesvär till cancer.
Ackumulatortank gör att energin från vedeldningen lagras och att man slipper elda mer än en gång per dygn.
I tättbebyggda områden med höjdskillnader mellan bostäderna avråder kommunen från vedeldning som första alternativ till uppvärmning.
Innan man installerar en vedpanna bör man rådgöra med skorstensfejarmästare och göra en bygganmälan till stadsbyggnadskontoret.


Källa: Energimyndigheten samt Sundsvalls kommun

Mer läsning

Annons