Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brämöns radarstation avvecklas

/

Den byggdes för snart femtio år sedan och skulle spana efter fienden.
Nu går radaranläggningen med all elektronik till Baltikum.
Spaningsstationen på Brämön har gjort sitt och läggs ned.

Annons
Vägen upp till radarstationen på Brämön är ordentligt guppig. Detta trots att den har restaurerats för att överhuvudtaget göra det möjligt att ta sig dit med last- och tankbilar. Något som behövs nu när militäranläggningen ska demonteras och saneras innan den nästa sommar ska gjutas igen.
Vi tömmer anläggning på allt löst material i första etappen, säger major Kurt Sundin.
Under ett par veckor har teleingenjör Kai Brundin och radaringenjör Tomas Melander arbetat med att demontera radaranläggningen. De berättar att det mesta gått bra men en del problem har det också varit.
Det besvärliga var att få upp allt ur berget, säger Kai Brundin.
Förutom radaranläggningen och all dess elektronik så är det andra saker som också ska avlägsnas från området. Bland annat ska anläggningen saneras på dieselolja, olja och glykol. Dieseloljan har används som reservkraft till generatorerna som förser stationen med elström. Något som också gått enligt planerna.
Här har det gått rätt bra. Det är värre när man måste ner djupt i berget. Då måste man dra en väldig massa slang, säger Lars-Åke Johansson en av killarna som jobbar med saneringen.
Radaranläggningen på Brämön byggdes i slutet av femtiotalet och användes av militären vart fjärde år fram till 1985.
De sista femton åren har hemvärnet bemannat stationen, säger Kurt Sundin.
En av de som var med när försvarsmakten byggde på ön är Bernt Block. Han var med och röjde skog för vägen upp till anläggningen. Han har många minnen kvar från tiden då det var full fart på bygget.
Man tyckte det var så stort, som en fästning, säger Bernt Block.
Han var också med i hemvärnet och när en löjtnant under en övning för cirka tio år sedan berättade att anläggningen skulle läggas ner trodde han inte på honom.
Men nu har kustspaningsradarn på Brämön som byggdes för att se långt och spana av stora kustområden trätt ur tjänst. En del av utrustningen går på export och när man gjutit igen området så ska det återställas i så gott som ursprungligt skick.

Mer läsning

Annons