Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Brännskadad vid explosionsartad brand

/

En snabb övertändning inträffade när ett bergvärmesystem skulle fyllas i går i Överkovland. Mannen som utförde arbetet ådrog sig brännskador i ansiktet och på ett ben.

Annons
Det var när thermol skulle fyllas i systemet som olyckan inträffade. Borrning och slangfyllning hade ordnats av husägaren. Företaget som tagits in skulle fylla på thermol i slangarna. I vanliga fall används det i en koncentration på 25-29 procent och påfyllningen sker utomhus innan slangarna stoppas ner i marken. Nu tvingades man fylla på de vattenfyllda slangarna med koncentrerad, mycket brandfarlig, thermol inifrån pannrummet.
De råkade spilla lite och sedan kom en gnista från en sladdvinda, berättar företagets ägare Peter Bryngelsson.
Thermolen antändes och det blev en explosionsartad brand i villans pannrum.
Den 52-årige man som arbetade med anläggningen brände både ansiktet och ett ben och en 31-årig man fick rökskador. De fördes både till Sundsvalls sjukhus där de fick kvarstanna för vård. Brännskadorna bedöms dock av sjukhuset som lindriga.
Branden ledde till att räddningstjänsterna från både Sundsvall och Timrå ryckte ut eftersom det först inte framgick i hur stora mängder thermol förekom. Den är lika lättantändlig som tändvätska och det krävs dubbla mängden skum för att komma tillrätta med en sådan brand.
Nu begränsades branden till pannrummet och det gick relativt snabbt att få bukt med elden.
Thermol förvaras ofta i villor som har bergvärme eftersom systemet behöver fyllas på. Brandfarligheten är hög men tillverkaren påpekar att koncentrerad spolarvätska är lika lättantändligt.

Mer läsning

Annons